Кога ће „ослободити“ Вилсон?

02-06-2013 12:16:05 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Од обичног ексера и 15 пластичних елемената, одштампаних на 3D штампачу направљен је пиштољ. Користи прави метак калибра .380 (point 380). Стручњаци истичу потенцијалну опасност „принтованог“ оружја, иако не баш у најскорије време.

Следбеника Коди Вилсона (Cody Wilson), студента из Тексаса и креатора таквог пиштоља, тренутно нема много. Они се плаше своје „играчке“, тако да не пуцају држећи пиштољ у рукама, него са носача и окидају помоћу канапа.

Фајлови са цртежима овог оружја, почетком маја на Интернету је изложила фирма Defense Distributed, коју је основао Вилсон. Ускоро је, на захтев власти САД приступ фајловима био блокиран, али су успели да их преузму једно стотинак хиљада корисника, и пребацили их на друга места. „Производ“ има само 16 саставних елемената. Изузев ексера, остали 15 се штампају на 3D штампачу. То је иначе аутоматска машина, која прави одливак из пластике на основу фајла са цртжеом. Вилсон не крије да је његов циљ био да направи оружје, које би могао клонирати на принтеру свако ко то пожели.

Испада, да ће се појавити огроман број неевидентираних јединица оружја, јер свако ко има на располагању овај штампач, моћи ће себи да одштампа пиштољ. Историчар, специјалиста за оружје и аутор сајта о оружју Максим Попенкер износи своју сумњу:

- Безбројна количина овог пиштоља се не може сада појавити једноставно због тога, што је таквих штампача мало и су скупи. Најјефтинији кошта око три хиљаде долара. На црном тржишту се за такве паре може набавити право оружје. Или се за далеко мање паре може самостално направити пиштољ од приручног материјала са минималним бројем алата.

Проналазач је назвао свој модел „Liberator“ (Ослободилац). У времена Другог светског рата тако су се звали једноставни пиштољи са једним метком, које су САД планирали да са авиона бацају у немачке концентрационе логоре, да би заточеници могли сами себе да ослободе. Тај план није успео. Али преузети назив није пука случајност: Вилсон нехотице пребацује производ истомишљеницима – радикалним левим анархистима. Да ли се његовим оружјем могу користити радикали или чак бунтовници, терористи? Максим Попенкер допушта ову могућност.

- Могу. Треба узети у обзир да је то пиштољ са једним метком, испалио – и готово. Након тога имаш у рукама само комад пластике. На то може да иде убица – самоубица: да се приближи објекту, пуца из близине, а затим му је свеједно.

Увек ће се наћи људим који ће се заинтересовати оружјем које не региструје скенер, истиче заменик главног уредника интернет издања „Дневни журнал“ и војни коментатор Александар Гољц.

- Овакав пиштољ је потребан лицима из група, којима је забрањено имати оружје, на пример у САД су то лица која су била кривично гоњена. Или је потребно лицима, који би желели да га имају у местима, где је то забрањено.

У исто време експерти наводе, да су принтовани пиштољи добили неосновано велики публицитет. Тренутно ово оружје не представља реалну претњу. 3D-штампачи спадају у екзотику, чак у Русији. Међутим ипак се појављују фирме, које се прихватају наруџби за производњу 3D одливака од пластике. Осим тога принтери постају „паметнији“ и већ не раде само са пластиком, него и металима. Није искључено, да ће се принтовано оружје још наћи у центру пажње. Осим тога и Вилсон иде даље. Већ је излио из пластике шаржер за аутомат АК-47.

Борис Павлишчев,