Коронавирус: медицина немоћна

02-06-2013 12:19:29 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Нови коронавирус, који је усмртио неколико десетина људи, заправо је глобална опасност по човечанство, објавила је шеф Светске организације за здравствену заштиту (СОЗ) Маргарет Чен

Први случај оболења, изазваног коронавирусом, регистрован је у Италији. Болесник, човек од 45 година, доспео је у болницу с високом температуром, тешко дисао и јако кашљао. Пре тога је он посетио рођаке у Јордану. Познато је да је вирус регистрован у Саудијској Арабији, Француској, Немачкој, Јорданији и Великој Британији. Породица коронавируса (тако су их назвали за бројна испупчења но површини, која подсећају на сунчану круну) изазива различита оболења – све до атипичног запалења плућа. Коронавирус је почео да делује од Блиског Истока. О првој жртви се сазнало скоро пре годину дана. У Саудијској Арабији од акутног запалења плућа и недовољног рада бубрега умро је човек. Најнепријатније је, што медицина за сада није у стању да открије искључиве симптоме, то значи, она не зна, о каквим знацима треба упозорити становништво. Иначе, у вези са тиме, што слабо истражени вирус спада у породицу коронавируса, који изазивају оболења, слична по својим симптомима грипу, само у ретким случајевима прелази у запалење плућа, нешто је могуће прогнозирати. Пред микрофоном је доктор медицинских наука, академик Европске академије наука Јуриј Гендон.

- Смрт у неколико држава сведочи да је дошло до мутационих промена тог вируса, он је постао вирулентнији. Видићемо, како ће се ширити даље. Нажалост, нема никаквих лекова. Реч је о томе, што се он није сматрао озбиљним вирусом. Фирме нису биле заинтересоване за израду таквог лека. Вакцина се не ради брзо. За то је потребно најмање 3 године и неколико милијарди долара. Хемијски лек се добије брже.

Ажиотажа, коју је изазвао коронавирус у медицинским и фармацеутским круговима, сваки дан расте. Стручњаци у различитим земљама се такмиче у у сензационалним изјавама. Једни су открили у новом коронавирусу велику сличност с вирусом, издвојеним од слепих мишева у Азиј. Други изјављују да инфекција може да се преноси од животиња на човека. Сваки дан стижу информације да ће чоробни лек од загонетног коронавируса ускоро бити нађен.

После таквих PR-компанија у друштву настају знаци панике. Реч је не само о утицају медија, већ и својеврсној генетској меморији, - објашњава главни уредник листа Весник фармације Николај Беспалов.

- Сви знају за епидемију куге која, је у Средњем веку уништила пола Европе, као и шпански грип из почетка 20. века. Зато је забринутост оправдана са гледишта тога да је потребно предузети неке мере да би се онемогућиле такве епидемије. Што се тиче коронавируса, у њему нема ништа опаснијег од вируса грипа, мада могу да се појаве одређене врсте тог вируса, које могу да буду високопатогенске и заиста опасне.

Корупција у сфери фармације већ у току више година постаје предмет расправа у медијима. Пре неколико година бивши уредник медицинског часописа The New England Journal of Medicine Марчи Енжел и Швеђанин Петер Фрост, бивши заменик директора фармаколошке компаније Pficer у низу чланака су показали изнутра живот медицинске мафије. Према њиховим тврдњама, учинковитост фармацеутске гране износи 25 одсто. Већи профит омогућују само трговина оружјем и секс-индустрија.