Куп Русије у фудбалу добио ЦСКА

02-06-2013 02:32:35 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Фудбалери ЦСКА су у овој сезони двоструки победници. Они су постали шампиони Русије и добили Куп земље. У финалној утакмици на Ахмат-Арени у Грозном ЦСКА је победио тим из Махачкале Анжи у серији пенала после утакмице.

Основно време је завршено са резултатом 1:1. Навијачи армијског тима су у огромној већини одлучили да игноришу ту утакмицу. У Грозни је дошло да би подржало тим око 500 људи. При томе је из Дагестана аутобусима и колима за финалну утакмицу Купа Русије дошло око 15 хиљјада навијача Анжија.

Већ 7. минута ЦСКА је дао гол. Ахмед Муса је измакао Жоау Карлосу, те је тачно погодио гол из оштрог угла. Владимир Габулов је пропустио лопту испод мишке. После тога су иницијативу преузели играчи Анжија. 13. минута после шута Мбарака Бусуфа лопта се нашла у руци играча одбране армијаца, али судија Александар Јегоров није наредио пенал, јер је сматрао да није игра руком била смишљена. У низу ситуација ЦСКА је спасио голман и капетан тима Игор Акинфејев. Два пута је он одбио опасне нападе са блиског растојања Самуела Етооа. Главни јунак утакмице сматра да је имао срећу.

- То је све сигурно случајност. Код голмана је главно да правилно падне, да подметне ногу. Дешава се да лопта лети, а ти ништа не можеш да учиниш. Посебно захваљујем саиграчима, који су ми помогли.

Међутим, и Акинфејев је био немоћан 74. минута, када је Ласана Диара погодио горњи угао гола. Кроз неколико минута је тим ЦСКА остао у мањини. За груби фаул против Ласине Траореа је био удаљен Понтус Вернблум. Уз подршку трибина фудбалери Анжиа наставили нападе и у допунско време. Међутим, резултат се није променио. У низу пеналта први је попустио бивши армијац Јуриј Жирков - Акинфејев је одбио његов напад. Његов визави Владимир Габулов је успео да се супротстави аутору првог гола ЦСКА Ахмеда Мусе. Међутим, Жусилеј је послао лопту изнад гола. Ево имена оних, који су реализовали једанаестерце. Код Анжија су то Мбарак Бусуфа, Вилиан и Самуел Етоо. Код ЦСКА су то Павел Мамајев, Василиј Березуцки, Вагнер Лав и Сејду Думбија. И то, победнички гол је Думбија дао преко главе голмана, који је искочио напред. Када су тимови давали пеналтије, аутор шута за Мусу Алан Дзагојев је био замењен, али он има ништа мање емоција од својих партнера.

- Свакако смо били жељни двоструке победе. Тешко је било играти по таквом времену – тешко је било дисати због жеге, тим пре, што су трибине подржавале Анжи. Међутим, навикли смо се. Бог нам је помогао.

Дакле, ЦСКА је победио тим из Махачкале Анжи без обзира на жегу, трибине, које су подржавале супарника, без обзира на кажњавање Понтуса Вернблума, дисквалификацију Сергеј Игнашевича. Та је победа била не на чачун класе, већ на рачун карактера.