Лековити ласерски зрак

02-06-2013 12:36:49 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руски проналазачи у области ласерске медицине изумели су јединствени инструмент, који на свету нема аналога. Нови ласер, за разлику од постојећих уређаја, лечи комбинованом светлосном енергијом. Спој таласа различите дужине – црвеног зрачења и импулсног инфрацрвеног – омогућава деловање, како на површину ткива, тако и на дубину.

Медицинари су замолили научнике да направе овакав ласер. Притом хирурзи и физиотерапеути који раде на ласерским апаратима овакве инструменте наручују само од руских научника. Јер, у иностранству лекари могу само да сањају о многим ласерским апаратима које руски медицинари већ користе, истиче лекар-физиотерапеут Наталија Сарапулова.

- За нашу клинику је то прави чаробни штапић. Овај апарат нам омогућава да лечимо пацијенте с различитим обољењима, како моторног апарата, тако и система крвотока.

Тренутно лекари физиотерапеути имају два типа ласерских глава. Први могу да делују само на површинска ткива човека. Други – само на унутрашње органе и крвне судове. Међутим, у неким случајевима, на пример, обољења дијабетског стопала (diabetic foot), потребан је уређај који поседује двоструки ефекат. И овакав инструмент се напокон појавио. За израду овог ласера било је потребно годину дана.

Парадокс: ласер који је узбуђивао умове писаца научне фантастике искључиво као борбена технологија углавном се користи у потпуно мирне сврхе. Наравно, данас ласере користе практично све војске света. Али засад само у својству мерача удаљености или уређаја за навођење на мету, истиче научни радник Института за општу физику Руске Академије наука Александар Вебер.

- Што се тиче борбених ласера који су намењени погађању неких циљева, такви пројекти постоје у САД, извођени су и у нашој земљи. Њихова перспектива није баш најбоља с тачке гледишта погађања циљева. Ласерско зрачење је ипак светлост и од ње је прилично лако заштитити се.

На пример, ласерски зрак лако сече челичну плочу или може да запали пластични део. Ипак, чим доспе на површину огледала одмах се рефлектује у супротну страну. Зашто је онда потребан такав „зрак смрти“? Није чудо што се Институт за општу физику Руске Академије наука данас бави реалистичнијим пројектима него што је ласерско оружје.

Један од најновијих и најмодернијих праваца јесте ласерска козметологија. Ту се примењује већ други ласер – инфрацрвеног дијапазона. Он нема велику снагу зато се ћелије коже не уништавају, већ се напротив, обнављају.

Пошто поседује различиту дужину таласа и интензитет, светлосна енергија ласера помаже у борби с болестима бубрега, дијабетеса, крвних судова и још десетак других болести. Притом се доза хемијских препарата, односно таблета које пацијенти неизбежно треба да узимају своди на минимум.

Станислав Каљакин,