Руски биохемичари: лечење обољења мозга постаће лакше

02-06-2013 12:43:33 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Московски научници испитали су на пракси ефикасан начин борбе против неуродегенеративних обољења. Сада је могуће лечење, на пример Паркинсонове болести, уз примену имунолошких ћелија – макрофага. Ове ћелије имају способност да продру кроз баријеру између капилара и нервних ткива мозга, и научници су „натерали“ ове ћелије да преносе материје-антиоксиданте на место упале у мозгу.

Обољења мозга су тешка за лечење. Мозак је од спољне средине заштићен лобањом, а од унутрашње – хематоенцефалитском баријером. То је ћелијска структура, која ограђује ткиво централног нервног система од укупног крвотока. Тако да је примена лекова веома тежак поступак, јер већина једноставно не може да прође кроз баријеру. Биохемичари из Московског државног универзитета „Ломоносова“ успели су да реше овај проблем.

Научници су разрадили нанотехнологију достављања лекова у оболеле делове мозга. Средство је тестирано у лечењу Паркинонове болести, коју прате карактеристични за ову болест поремећаји моторике.

Ово средство је ферменат антиоксидант каталаза, који у нервно ткиво допремају макрофаги. Каталаза има значајну предност пред другим антиоксидантима. То је фермент – катализатор. Један његов молекул у стању је селективно и веома ефикасно да преради велики броја молекула активних форми кисеоника у области упале.

Код неуродегенаративних стања у мозгу ствара се жариште упале. Макрофагови могу да продру кроз свих 650 километара капилара хематоенцефалитске баријере и да допреме потребна средства болесним неуронима. Активне форме кисеоника, које се у изобиљу стварају у ћелијама прилико упалних процеса и формирања тумора, једноставно „привлаче“ ка себи имунолошке ћелије. Тако да има смисла размештања антиоксиданата у макрофаге. А то је управо и било урађено.

Научни тим, којим је руководио биохемичар Јелена Батракова већ је обавио успешна испитивања нове методе лечења на животињама. Сада се научници припремају за тестирање нове технологије на добровољцима.

Олга Соболевска,