У Палестини именован нови премијер

03-06-2013 09:13:03 | | Глас Русије, фото: rusmid.com/ vostok.rs |


Палестински председник Махмуд Абас именовао је 55-годишњег Рамија Хамдалаха, ректора Универзитета "Ан-Наџах", за новог премијера земље. На то место, он ће заменити на Западу популарног, али у земљи често критикованог Салама Фајада, пише Ројтерс.

Махмуд Абас, објављујући име новог премијера, рекао је да ће споразум са исламистичком опозицијом, који предвиђа да се у року од три месеца формира влада националног јединства, бити испоштован. Нова влада треба да замени кабинет министара, као и управу у појасу Газе, која је под контролом Хамаса.

"Председник Палестине Махмуд Абас састао се у недељу увече у својој резиденцији у Рамали са братом Рамијем Хамдалахом и у оквиру својих овлашћења поверио му да формира нову палестинску владу," - преноси палестинска агенција УАФА.

Рами Хамдалах је тренутно на челу Универзитета "Ан-Наџах" у свом родном граду Наблусу, а такође има и функцију генералног секретара Централне изборне комисије у земљи. По струци је лингвиста, школовао се у Великој Британији. Хамдалах, као и његов претходник, није званично повезан ни са једним од палестинских политичких покрета.

Салам Фајад је средином априла поднео оставку на место премијера, али и обавља ту функцију.

27. маја је објављено да ће Русија послати Палестини 10 милиона долара хуманитарне помоћи. Одлуку је потписао шеф руске државе Дмитриј Медведев након састанка са палестинским министром националне економије Џавдом Наџијем. Медведев је наложио да Министарство иностраних послова Русије пошаље 10 милиона долара у Палестину, али се око услова и модалитета помоћи тек треба договарати.