Нови модел сарадње земаља Евро-арктичког региона

04-06-2013 08:22:23 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


3. и 4. јуна у норвешком граду Киркенес се одржава седница Савета Баренцова Евро-Арктичког региона. Међународна организација, која се састоји од Данске, Исланда, Норвшке, Русије, Финске и Шведске, као и Комисија Европских заједница обележава ове године 20. годишњицу. На данашњој седници, у којој ће учествовати шефови влада земаља-учесница, очекује се усвајање Друге Киркенешке декларације о сарадњи.

Киркенес се налази близу границе с Русијом. Већина назива улица у њему представљено је на норвешком и руском језицима. То је очигледно сведочанство тесне регионалне сарадње две земље, које су закључиле споразум о 30-километарској безвизној зони. У Киркенесу пре 20 година је приликом сусрета министара иностраних послова био формиран Савет Баренцова Евро-Арктичког региона. Концепција сарадње земаља-чланица Савета била је представљена у Киркенешкој декларацији. Веома је важно, што под окриљем Савета делује Регионални савет, који се састоји од руководилаца области и губернија земаља-учестница, подвлачи експерт Института светске економије и међународних односа Константин Воронов.

- Баренцов регион спада у нове правце међудржавних односа, јер развија такозвану трансграничну сарадњу. Односно, суседне провинције могу да директно успостављају сарадњу. Например, становници Мурманске области су стекли могућност да посећују суседе, као и Норвежани да их посећују. Настали су веома продуктивне везе у економској, социјалној и културној областима.

У Савету организације делују радне групе за економску сарадњу, културу, екологију, омладинску политику, проблеме аутохтоних народа Севера и друге правце. Сва се питања решавау на основи консензуса, истиче професор катедре европске интеграције Института међународних односа Лав Воронков.

- Веома је важно да ниједна земља није у стању да наметне другој неки програм. Програме предлаже председавајућау том моменту земља Баренцова Евро-Арктичког региона. Само у случају подршке других партнера они се реализују. Услед тога настаје атмосфера узајамног поштовања и сарадње. То је релативно нови модел међународних организација, који је већ доказао своју ефикасност.

Присуство на јубиларној седници у Киркенесу премијера истиче пажњу, коју владе земаља Северне Европе и Русије додељују овом региону, уверен је Лав Воронков.

- Подсетимо да је он близу Арктика, где су огромни ресурси нафте и гаса, мноштво других, например, биолошких и минералних, ресурса. То је регион, у којем ће се развијати и транспортне артерије, и то не само на копну, већ и на мору. То је део Северног морског пута, који спаја европска и далекоисточна тржишта. Ту ј веома широки програм сарадње. Постоје пројекти, који могу да буду реализовани заједничким напорима у интересу држава-учесница.

Друга Киркенешка декларација, која ће бити потписана приликом јубиларне седнице Савета Баренцова Евро-Арктичког региона, одредиће перспективе сарадње за наредне деценије. Према мишлењу експерата, првостепена у новом документу морају да буду питања сарадње у сфери регионалне економије.