Москва прихватила штафету ватре универзијаде-2013

04-06-2013 11:21:29 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Москва је прихватила штафету ватре Светске летње универзијаде-2013, која ће бити одржана у јулу у Казању. Од зидова главне зграде МДУ "Ломоносов" на Воробјовим брдима 40 носача буктиње носило је ватру улицама руске престонице и финиширало у Олимпијском комплексу Лужники.

Уз звуке студентске химне Гаудеамус чувари ватре Универзијаде-2013 донели су капсулу са ватром на трг испред главне зграде Московског универзитета "Ломоносов". Право да први упали буктињу пружено је било ректору МДУ Виктору Садовничем.

- Велика част је за Московски универзитет, први универзитет у земљи, да пружи старт штафете ватре Универзијаде у Москви. Старт код зграде, која је симбол образовања и студентства. Иначе је Московски универзитет прихватио Универзијаду 1973. године. Данас штафета почиње овде међу студентима Московског универзитета. Честитам свим студентима Русије, организаторима штафете, велики празник – долазак ватре у Москву.

Током 90-годишњег историјата организације Светских универзијада штафета ватре се одржава први пут. То је била иницијатива Русије и града Казања. Предлог је подржала Међународна федерација студентског спорта (FISU), испричао је у ексклузивном интервјуу Гласу Русије шеф Руског студентског спортског савеза Олег Матицин.

- Ми смо били заинтересовани да би традиције Русије, традиције Казања биле приступачне што већем броју земаља и универзитета. Међународној федерацији студентског спорта је било предложено, по узору на палење олимпијске ватре на Олимпу, да организује церемонију палења ватре у Сорбони, на универзитету, где су 1923. године одржана прва међународнае студентска такмичења. Међународна федерација је подржала ту идеју.

Ватра Универзијаде-2013 је на броду најстарије једрилице Седов обишла пола света. Она је посетила Европу, Африку пресекла Атлантски океан, прошла поред чувеног рта Горн у Пацифик. 25. јануара, када се у Русији обележава Дан студената, ватра Универзијаде је стигла у Владивосток. Од тог момента она путује кроз Русију. Москва је постала 17. руски град, који је дочекао ватру. Током ношења ватре студенти московских високих школа и чувени раније спортисти савладали 8080 метара и завршили пут у Олимпјском комплексу Лужники. Један од носача буктиње је бивши фудбалски голман, играч репрезентације Русије Руслан Нигматулин је испричао Гласу Русије да је био срећан да носи ватру Универзијаде.

- Са задовољством сам се одазвао позиву да учествујем у толико почасној мисији. Први пут сам носио буктињу. Међутим, био сам учесник Универзијаде 1993. године, зато могу да кажем да је то изврсна акција за студенте. Дај Боже сваком да учествуе у таквој акцији. Драго ми је што сам носио ватру Универзијаде у Казању – мом родном граду.

Из Москве капсула с ватром је кренула у Перм. Иначе ће она посетити једно 50 светских градова, савладавши 150 хиљада километера. 6. јула ће ватру донети у Казањ и запалити над главном ареном. Тако ће она јавити читавом свету о почетку XXVII Светских летњих студентских игара.

Светлана Калмикова,