Руски инвеститори улажу десетине милиона евра у Јагодину

04-06-2013 11:24:25 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Политичар и привредник из Јагодине Драган Марковић Палма, изјавио је крајем прошле године да очекује датум за преговоре са Европском унијом јер би то, како је рекао, охрабрило иностране инвеститоре, и још је додао да „без нових инвестиција и отварања производних погона нема запошљавања нових радника, а без тога нема ни опоравка српске привреде“.

Међутим, како се видело пре само неколико дана у овом поморавском граду, инострани инвеститори су и без тог фамозног датума за преговоре охрабрени да инвестирају у Јагодину и Србију, а они су овог пута дошли из чувеног руског Волгограда, односно некадашњег Стаљинграда.

Наиме, ради се о томе да је у присуству великог броја званица крајем прошле недеље у јагодинској индустријској зони положен камен темељац за нову фабрику компаније „Норд картон“ из Руске Федерације, која се бави производњом таласастог картона и амбалаже, управо онако како је било најављено приликом недавне посете српске привредно-политичке делегације Санкт Петербургу.

Фабрика која ће бити завршена почетком августа следеће године, коштаће 20 милиона евра, а у њој би запослење требало да пронађе 200 јагодинаца, што је потврдио руски власник компаније, нагласивши при томе да је ово само почетна инвестиција, а у зависности од потреба тржишта, капацитети и финансијска улагања могу да буду и знатно већи.

Оно што је већ сада познато, то је да ће производи из ове савремене фабрике са врхунском технологијом, која ће у потпуности бити у складу са еколошким захтевима, скоро сасвим бити намењени извозу на страна тржишта. Предвиђено је да се на радној површини од 15.000 квадратних метара производи приближно 18 милиона квадратних метара картона и амбалаже сваког месеца, а такође је значајно и да ће нову јагодинску фабрику градити домаће грађевинске фирме, што ће додатно допринети повећању радних места и запослености у том делу Србије.

Штавише, на истом месту приликом полагања камена темељца за фабрику компаније Норд картон, Драган Марковић Палма је најавио да ће и у следећих пар месеци у Јагодину доћи неколико нових значајних улагача из Италије и поново из Русије.

Уколико се обистине његове речи, то значи да ће инвестиције које долазе из Русије бити међу највећим у граду на обали Мораве, а већ сада је извесно да се оне мере у десетинама милиона евра.

А будући да је градоначелник Јагодине још раније изјавио поводом доласка италијанских инвестиција у његов град, да ће тражити увођење италијанског језика у наставу у тамошњим школама, с обзиром да ће велики број људи радити у њиховим фабрикама, можда се овог пута може очекивати и залагање за то да се у јагодинским школама појача учење руског језика. Јер судећи по улагањима из Руске Федрације која су већ почела да пристижу у Јагодину, као и по онима која су јавно најављена, очигледно је да ће стотине Јагодинаца свој нови посао пронаћи и у фабрикама где је језик пословног комуницирања – управо руски.

Ратко Паић,