Собјањин објавио о почетку борбе за положај градоначелника Москве

06-06-2013 08:56:16 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Градоначелник Москве се обратио председнику с молбом о оставци. Сергеј Собјањин је саопштио о својој одлуци на седници Друштвене коморе главног града. Оставка је неопходна, да би избори московског градоначелника могли да буду одржани већ ове године. Собјањин је предузео тај корак да би имао подршку Московљана при спровођењу опширних градских реформи.

Директни избори градоначелника Москве ће бити одржани први пут у току 10 година. Већина становника подржава идеју о изабрању градоначелника Москве, а истовремено гувернера Московске области. Према неким подацима, и једни, и други избори ће бити заказани за 8. септембар. О подршци кандидатуре Собјањина су већ изјавили у Јединственој Русији. Секретар генералног савета странке Сергеј Неверов га је назвао стручним, ефикасним и одговорним руководиоцем.

Посматрачи истичу да је у истовременим изборима шефова администрација Москве и области има много предности. Собјањин је данас – именовани градоначелник, а Андреј Воробјов – вршилац функција гувернера региона. После изабрања оба ће променити свој привремени статус, те ће се осећати сигурнијим. Главна је за Сергеја Собјањина данас подршка Московљана, истиче директор Центра политичких технологија Игор Бунин.

- Он се одлучио за изборе две године пре рока. Логика решења је веома једноставна. Москва стоји пред опширним реформама, које се могу упоредити, изгледа, с Паризом у време Наполеона III, када се град преуређивао. Он је предложио граду нови програм. Он мора да постане други – ради тога је потребна подршка Московљана. Он је именовани градоначелник. Мада је именовани градоначелник такође легитиман, међутим, управо изабрани градоначелник има легитимност, која омогућује спровођење широких реформи. То је основна идеја.

Сергеј Собјањин је одабрао прикладан моменат за решење. Данас је изборна ситуација за градоначелника веома добра, истиче председник фонда Јавно мњење Александар Ослон.

- Ове године избори ће бити одржани у ситуацији разумљивој, прогнозираној и повољној за Собјањина. 46 одсто становништва је изјавило да би гласало данас. При томе треба да будемо свесни да у време избора 46 процената ће се претворити у најмање 54-55, јер на изборима се рачуна не од броја становника, већ од броја оних који дођу да гласају. Друго, више од 50 процената оцењује његов рад позитивно. То је двоструко више од броја оних, који оцењују негативно. Његов конкурент на изборима Прохоров данас има од становништва 9 одсто. Чак и уколико организује ефикасну кампању, његов потенцијал је практично готов - за њега би гласали успешни људи високог статуса.

Сергеј Собјањин ће имати много супарника да ће се борити за тај положај су већ изјавили лидер странке Јабука Сергеј Митрохин, вечни опозиционер престоничних власти Олег Митвол из странке Алијанса зелених – Народна странка, као и лидер Грађанске платформе – милијардер Михаил Прохоров.

Странке Праведна Русија и ЛДПР такође намеравау да истакну своје кандидате. Додуше, према мишлењу социолога, тешко да ће они моћи да стигну данашњег градоначелника. Мада, сигурно, сваки ће кандидат имати своје бираче, између осталих, и бивши градоначелник Јурий Лужков. данас он размишља о таквој могућности. Размишља и лидер трешметал-групе Корозија метала Сергеј Тројицки са надимком Паук. Он се не секира због неуспеха приликом избора за градоначелника подмосковског града Жуковски. Средства за изборну кампању музичар рачуна да прикупи преко сајта групе, као и прилога обожавалаца.

Андреј Смирнов,