Држављани Србије и Црне Горе могу да студирају у руским високим школама бесплатно

06-06-2013 08:33:58 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |

Наша пошта


За почетак предлажем један мањи лирски уметак. Протекле недеље у руским школама је завршена школска година. Распуст! То је чаробно, дивно време за све дечаке и девојчице.

Немој да причаш о томе да не би растужила српске ученике, који су сигурно присутни међу нашим слушаоцима. Они морају да уче током читавог јуна.

У реду, нећу. Тим пре што неће сви руски ученици да се одмарају и забављају у наредно време.

За ученике завршних разреда дошло је време да полажу сложене и одговорне испите, да одлуче где ће наставити школовање.

Више пута смо добили од слушалаца питања о могућностима за стране држављане да стекну високо или стручно образовање у Русији. Ако имате време и стрплење – испричајте о томе - замолио је у свом писму Зоран Самарџић. Чувајући и једно, и друго, обратила сам се стручњаку. Испало је да држављани Србије и Црне Горе могу да студирају у руским високим школама чак и бесплатно. О условима такве обуке прича заменик директора међународног департмана министарства образовања и науке Русије Борис Железoв.

- Русија прихвата стране студенте, финансирујући њихове студије из руског државног буџета, у складу са важећем одредбом № 638 од 25 августа 2008. године. То је међувладин споразум, - каже Борис ЖелезОв. – зато ради учешћа у програму потребно се обратити националном министарству образовања, јер управо тамо се шаљу све информације о условима и квотама пријема студената. Дакле, грађани Србије и Црне Горе морају да поднесу упит Министарству просвете Србије или Министарству образовања Црне Горе и сазнају тамо, које документе и када је неопходно представити ради могућности студирања у Русији.

Треба узети у обзир да у складу с међувладиним споразумом, руски и страни студенти имају једнаке услове. Србски и црногорски студенти добијају стипендију, као и руски, пружа им се и место у студентском дому. Једина разлика је у томе, што они примају стипендију и у случају добијања на испиту задовољавајуће оцене.

Руски студенти не смеју на то ни да се надају. Међутим, једноставније им је да нађу неки посао, ипак су они у својој земљи, што је за српске и црногорске студенте много теже. Ипак има много оних, ко би желео да студира у Русији. Много више него предвиђа пружена Србији квота.

За идућу школску 2013.-2014. годину за Србију је издвојено 22 места. 15 студената могу да студирају према пуном програму и добију дипломе бакалавра или магистара, 4 човека ће доћи на специјализацију, троје ће се уписати на постдипломске студије, - каже Борис Железов.

Свакако, то није много. Међутим, постоји и посебно (искључиво) право пријема страних студената у руске високе школе. Шта то значи?

- Искључиво право пријема, - објаснио је Борис Железов, - то је право, које се пружа у низу руских високих школа на конкурсној основи, јер су потврдиле могућност пријема већег броја страних студената. Таквим високим школама студенти се могу обратити директно. Србски и црногорски студенти, када положе пријемне испите, које тражи та висока школа, биће примљени поред националне квоте.

Дакле, немојте се очајавати, имате могућност да стекнете високо или стручно образовање у Русији бесплатно. Главно је, да се определите са избором струке и поднесете упит до краја маја. Ове године то сигурно неће успети, зато има времена да се добро припремите за идућу школску годину. Треба узети у обзир још један важан услов:

- Мора да се узме у обзир да у овом програму могу да учествују студенти, који у својој отаџбини добијају добре и одличне оцене, - истакао је Борис Железов. – И још нешто: ми максимално узимамо у обзир жељу студента да студира у одређеној високој школи или граду, али то не успева баш увек. Министарство образовања и науке Русје упућује за студије у било коју високу школу. Међутим, изабрана струка се, свакако, не мења.

Ако страни студенти недовољно добро знају руски језик, то није препрека, - храбри заменик директора. У десетинама руских високих школа постоје припремна оделења, где се у току године дана активно учи руски језик, што омогућује даље пуновредно студирање у Русији.

Између осталог, такав течај може да буде потребан и за оне, ко жели да студира у руским високим школама на комерцијалној основи. Ако вас интересује могућност платног студирања, одговоре на сва ваша питања ви ћете наћи на порталу
www.russia.edu.ru. Постоји велики број руских високих школа, где грађани Србије и Црне Горе могу да студирају на комерцијалној основи. Нажалост, у оквиру нашег програма немамо могућност да упоредимо предности и недостатке студирања у њима, облик и износ плате. Могу да кажем само једно: у Москви и Санкт-Петербургу су студије много скупље него у Курску, Волгограду или Самари.

Ако су данас нека питања о могућности студирања у руским високим школама остала без одговора, било би најбоље да завирите на федерални портал, који је поменула Лена. Понављам адресу: www.russia.edu.ru. Информације су приступачне на руском и низу страних језика.

Јелена Јегорова,