"Први у космосу" први пут на екрану

06-06-2013 08:04:59 | | Глас Русије, фото: КиноПоиск.Ru/ vostok.rs |


6. јуна у Русији почиње демонстрација филма Гагарин. Први у космосу. Према прогнозама стручњака, филм има све шансе да прикупи велике износе и постане бестселер домаће филмске уметности.

Разуме се, интересовање према човеку – совјетском пилоту Јурију Гагарину, који је извршио први у светској историји космички лет, огроман је не само у Русији, већ и у иностранству. Међутим, необично је то, што без обзира на планетарну славу Јурија Гагарина, на то, што живот овог шармантног човека - звездани и истовремено трагично кратки - давно би требало екранизовати, међутим, ово је само први биографски филм о њему, мада су покушаји приказивања његове судбине на екрану били и раније. Међутим, само редитељ Павел Пархоменко је успео да добије сагласност породице космонаута за снимање филма-биографије.

Пријем, који користи аутор филма, није нов: у центру сижеја је један дан – 12. април 1961. године. Управо тај дан, који је постао историјски: човек се нашао у космосу. 108 минута је трајао легендарни лет Гагарина, исто толико траје и филм о њему. Међутим, на екрану се види читав живот космонаута број 1: успомене о прошлости – детињство Гагарина, например, било је у време Другог светског рата, с преживљавањима, повезаним с професијом војног пилота, космонаута и личним, породичним успоменама, мислима о будућности.

Филму Гагарин. Први у космосу присвојен је статус националног филма. Није то необично, јер он обухвата догађаје и хероје, који су заувек остали у историји Русије, оставили јак позитиван траг. То није само Јуриј Гагарин, већ и, например, велики научник и конструктор космичких бродова Сергеј Королев. Односи између Королева и Гагарина су једна од важних сижејских линија. Није тајна да је управо главни конструктор изабрао Гагарина, свог љубимца, за пионира, мада је био свестан опасности лета у непознато.

Филм о Јурију Гагарину се демонстрира буквално после још једног филма, који је такође у статусу националног филма, а који је у потпуности потвдио тај статус, прикупивши у кратком року око 30 милионав долара. Реч је о филму Легенда №17, посвећеном чувеном совјетском хокејашу Валерију Харламову. Министар културе Русије Владимир Медински, анализирајући успех овог филма код гледалаца на позадини шкртог интересовања публике за филмове руских редитеља рекао је:

- Народ је уморан од песимистичког погледа на живот. Људи воле да виде филмове о успеху да би имали чему да теже. Они желе да имају добро расположење и узоре. Желе да се поносе, ми имамо чиме да се поносимо! Такви позитивни филмови, професионални, уз добру рекламну подршку, просто су осуђени на успех. Имамо велику историју. Сижеја за филмове имамо милион.

На некима се већ ради: снима се филм Стаљинград - о пропасти хитлеровских снага на Волги, која је била преокрет у Другом светском рату

Или још један филм - Иван Подубни - о ненадмашном руском јунаку, светском шампиону у рвању, који је бриљирао на арени све до 40-х година ХХ века.