Становници јужних шума и река су кренули ка Москви

07-06-2013 02:05:40 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/chudo.sveta/сс-by/ vostok.r |


Необично кратко пролеће је растужило је све становнике престонице обзиром да се појавило много комараца и крпеља. Али, са почетком лета се испоставило да има и добрих вести. На пример, у горњем току реке Јаузе су се појавили ракови и рибе, неубичајени становници ових вода. То је, пак, знак да је речица постала чистија. А у мрежама рибара може се наћи ловина невероватних размера, о којој смо раније могли само да читамо у књигама природњака 19.века Леонида Сабанеева.

У језерцима се чују жабе, које су ове године потпуно неочекивано, дупло веће него иначе. А по обали се шетају велике и гласне риђе патке и потпуно је нејасно одакле су дошле. Ово су примери већ наступивших промена. Биљке и животиње прилично брзо реагују на промене климе, појашњава Владимир Кревер, координатор програма очувања биодиверзификације, Светског фонда дивље природе WWF:

- Мења се број многих облика, мења се њихово место живљења. Тенденција је јасна: северне врсте одлазе још више на север, а јужне врсте долазе на њихово место. Не можемо говорити о томе да ће кроз пет година расти банане и ананаси у околини Москве, али, на пример, миграције одређених врста, на пример белог и мрког медведа, десиће се у блиској будућности.

Утицај климе се мора узети у обзир, али у сваком конкретном случају такође је неопходно разматрати све остале узрочно- последичне везе, говори руководилац програма „Клима и енергетрика“ Алексеј Кокорин:

- У смислу примера могу да наведем појаву ајкула у мору у околини Владивостока. Резултат ове појаве су биле и озбиљне повреде, али и погибија пливача. Након изучавања ове појаве, испоставило се да је она настала као резултат појаве неколико фактора- и тога што су воде сада топлије, што је повезано са климом, али и са додатних храњењем. Односно, дешавало се да је храна- тј комади меса бацани као мамац за рибу, а да је то прикукло ајкуле. Појавили су се и други фактори. Требало би рећи, да је ово типична ситуација. И у случају са комарцима и жабама, опет је на неки начин утицала клима.

Истрживачи британског Јокширског универзитета су изучили промене места које настањује 200 различитих биолошких врста, од алги до сисара, током последњих 40 година. Њихов је закључак: животиње и биљке се померају од екватора према половима. Ова се појава дешава, тврде научници, много брже него што се првобитно очекивало. А колико је ово добро или лоше, посебна је тема. Али је свакако повод да се замислимо.

Михаил Аристов,