Лабудово језеро Кемерона и Гергијева

07-06-2013 02:47:18 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Петербурски Маријински театар се винуо у нове висине. 6.јуна директно са сцене театра почиео је први светски директан пренос балетског спектакла у 3Д формату. У 1200 биоскопа, у 50 земаља широм света, гледаоци ће моћи да виде у „уживо“ – Лабудово језеро Петра Чајковског.

Идеја да се комбинују нове технологије и најбољи балети, јавила се руководиоцу Маријинског театра Валерију Гергијеву пре три године. Тада је у стерео техници снимљен балет „Жизела" – а узгред речено, такође по први пут у свету. Потом и „Крцко Орашчић". Али, одлучити се за 3Д-емитовање у реалном времену! То је било могуће само уз помоћ уметничке групе чувеног режисера Џејмса Кемерона. А Валериј Гергијев је одувек желео да публика Маријинског позоришта буду милиони људи, они који идуу биоскоп, како би гледали остварења Џејмса Кемерона.

Пред саму премијеру, представник Кемеронове компаније Cameron Pace, Џон Брук у интервјуу за руску телевизију је рекао „Космос смо заједно покорили, а ваљда ћемо се некако снаћи и са овим новим техникама снаћи“, и додао:

- Како би се снимало у 3Д формату, мора се користити камера не само са једним, већ са два објектива. Ми смо донели најсавременију опрему, а уз то малу по обиму и величини. Сада имамо чак много боље камере него што је имао сам Кемерон када је снимао чувене филмове Аватар и Титаник.

Много опреме значи и много кретања по сцени, однсоно по простору који упада у видно поље и самих играча. И постоји опасност да им то засмета током извођења односно током игре. Ипак, прима- балерину Екатерину Кондаурову, која се налази у улози Одете- Одилије, „овакве ситнице“ не плаше:

- Током игре, тешко да било шта може да скрене пажњу, ми уметници смо на то навикли- око нас су или монтажери или људи који раде на или иза кулиса. Ми смо научили да апстрахујемо све што се око нас дешава.

Узгред, неће бити преношен само балет „Лабудово језеро“. Пред почетак, а и током паузе, биће приказан раскошни ТВ шоу руског модела Наталије Водијанове. Она ће показати Петербург и детаљно представити Маријински театар, као и његово новоотворено здање. Наравно, биће речи и о великој руској балетској школи која ове године слави 275.година свог постојања.