Владимир Путин пустио у рад радиолокациону станицу нове генерације

07-06-2013 02:57:38 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Радиолокациона станица нове генерације „Вороњеж“ ступила је у борбено дежурство у Армавиру. Председник Владимир Путин који је непосредно руководио њеним пуштањем у погон из Централног командног пункта Оружаних снага Русије у Москви изјавио је да ће њено пуштање у рад учврстити гаранције безбедности на најприоритетнијим правцима, на југу и југозападу земље. Осим тога, у току телемоста поново је најављено обнављање сталног присуства флоте Руске ратне морнарице у Средоземном мору.

Постављање радиотехничког центра на борбено дежурство у Армавиру омогућава проширење могућности система за упозоравање на ракетни напад у јужним правцима. По домету дејства и прецизности откривања балистичких ракета она превазилази станице претходне генерације и троши мање енергије. А њено увођење у строј омогућава повећање наших могућности у погледу посматрања ваздушно-космичког простора, изјавио је Владимир Путин за време телемоста:

- РЛС омогућава буквално да се види иза хоризонта. Она је у стању да запази чак и најмање приметан циљ у делићу секунде, да открије лансирање ракета различитих типова на удаљености од неколико стотина, па чак и хиљада километара од наших граница.

Раније су овај задатак чувања јужних граница Русије обављале станице Дњепар и Дарјал које се налазе у Украјини и Азербејџану. Међутим, однедавно је престао пријем информација од њих. И увођење у рад станице у Краснодарској покрајини је попунило празнину која се била појавила у одбрани јужних граница. Међутим, до 2018. године Русији предстоји да уведе у експлоатацију још седам најновијих радиолокационих станица.

Обнављање сталног присуства флоте Руске ратне морнарице у Средоземном мору такође говори о јачању одбране руских јужних граница и побољшању безбедности земље. Ипак, ово не треба схватити као звецкање оружјем, истакао је Владимир Путин:

- Раније су се наши бродови тамо налазили у сталном режиму. То је стратешки важан крај. Имамо у њему своје интересе везане за осигурање националне безбедности Руске Федерације. Ради се о стварању услова за стално присуство руских бродова у Средоземном мору данас.

„Јако много смо урадили заједно са својим партнерима, укључујући и партнере из земаља НАТО у вези с опасношћу од стране преступних заједница, између осталог, учинили смо много у борби против пиратства,“ – рекао је Путин. Он је истакао да рачуна на благовремено снабдевање групације РМ Русије модерним бродовима и наоружањем. Такође је изразио увереност у то да ће руски припадници ратне морнарице успоставити добре и партнерске односе са својим колегама из других земаља Медитеранског басена, као и са свим другим партнерима који су присутни у зони Средоземног мора. Обнављање сталног присуства руских ратних бродова у Средоземном мору омогућиће обезбеђење заштите националних интереса у овом нестабилном региону.

Оперативна јединица РМ Русије у Средоземном мору је од 1. јуна приступила обављању задатака, тренутно у њен састав улази 16 надводних бродова и три хеликоптера. Састав јединице ће се мењати у зависности од ситуације.

Светлана Андрејева,