Русија-ЕУ: нови проблеми и старе несугласице

09-06-2013 09:54:12 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Оружани екстремисти у Сирији и сексуалне мањине у Европи. Једни покушавају да се дочепају власти силом, други се боре за право регистрације брака. У дијалогу Русије и ЕУ настају нове теме и проблеми.

Госте из ЕУ су примали у престоници Урала – Јекатеринбургу. На граници Европе и Азије претпостављало се размотрити бескрајне просторе и безвизна путовања, нови базични споразум између Русије и ЕУ и друга питања, којих се много нагомилало.

Низ експерата истиче – односи Москве и Брисела су далеки од идеалних. Доста има и узајамних економских и политичких претензија. Од протеклог самита нису ни очекивали сензације. Међутим, дијалог је неопходан да би се одржавала сарадња, без обзира на несугласице. Није могуће да се избегну проблеми, - истакао је председник Владимир Путин.

- Често чујемо и говоримо о проблемима, они заиста постоје. Међутим, без обзира на проблеме у светској економији 2012. године се обим узајамне трговине повећао на рекордних 410 милијарди долара. То је половина нашег руског спољнотрговинског промета. Око 40 одсто златнодевизних резерви РФ је у еврима. Све то очито сведочи о тесној узајмној зависности, зато морамо да чујемо једни друге, узимамо у обзир интересе и радимо заједно.

О проблемима Гаспрома у вези са усвојеним у ЕУ Трећим енергетским пакетом нису говорили. У сваком случају, пред новинарима. Није Владимир Путин покренуо разговор ни о визним проблемима. Онда је иницијативу испољио председник Еврокомисије Жозе Мануел Барозу.

- Безвизни режим је наш заједнички важан циљ. Ради њега морамо да учинимо низ заједничких корака. ЕУ је спремна да заврши преговоре о новом модернизованом споразуму за поједностављање визног режима. Потребно је прецизирати неке техничке детаље.

Традиционалан за такве сусрете дневни ред је био помакнут због сиријских проблема. Русија и ЕУ као да не споре о томе да криза у Сирији мора да се решава само дипломатским методима и политичким средствима. Међутим, при томе многе западне земље су расположене отворено против председника Асада, те не сматрају ружним да подрже опозиционере речима и делом. Москву је разочарала одлука ЕУ о укидању забране за испоруке оружја екстремистима.

Реалном шансом за промену тока догађаја у Москви и Бриселу сматрају одржавање друге међународне конференције о Сирији. За столом преговора морају да се нађу они, који данас ратују. Влада је већ именовала своје представнике, али различите групе опозиције не могу да се договоре. Једни, према речима Владимира Путина, немају добру вољу, други немају жељу да нешто решавају мирно.

- Недавно су ТВ канали показали како чланови оружане сиријске опозиције ваде унутрашње органе убијених непријатеља и ждеру их. Надам се да се такви учесници преговора нећенаћи у Женеви-2, у другом случају тешко ће ми бити да осигурам безбедност руских учесника, иначе, тешко је радити с таквим људима.

Постоји нада да проблемима Сирије уз сву напетост ситуације Русија и ЕУ неће се бавити вечно. Постоји друга тема – права сексуалних мањина. После дозволе закључивања једносполних бракова у Француској, зкмљу су обухватили протести. За коментаре су замолили лидера РФ и ЕУ. Последњи пут су Владимира Путина питали за однос према људима нетрадиционалне сексуалне оријентације почетком априла у Холандији. Легализација таквих бракова је за Русију неприхватљива, - рекао је он. Од тог времена се његово мишлење није променило.

- Слушајте, дојадили сте ми са једнополним браковима. Кад дођеш тамо – заставама машу. И ту сте опет навалили. Изјаснио сам се по том питању. Сматрам да је код нас законодавство либерално и у том плану нема никакве дискриминације. Код нас људи различитх оријентација раде и остварују каријеру, признајемо их на државном нивоу за конкретна дела у тој области где раде. Сматрам да овде нема проблема. Морамо да будемо толерантнији, да испољавамо што мање агресије и од стране традициолналне и нетрадициоанлне оријентације. Мање агресије, истицања тих проблема – биће боље за све.

Настављајући ту тему, председник је обећао да ће потписати закон о забрани посвајања деце од стране једносполних парова, ако га усвоји руски парламент.

Самити РФ-ЕУ одржавају се једном у 6 месеци. Очигледно је да ће у контактирању Москве и Брисела настати много тема за разговор.