Сиријска опозиција трпи пораз и истиче ултиматуме

09-06-2013 10:02:02 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Конференција за регулисање кризе у Сирији је угрожена. Национална коалиција сиријске опозиције је изјавила да сматра бесмисленим учешће у преговорима с режимом Асада. Изјава је дата у петак, два дана после сусрета представника Русије, САД и УН, који спремају Женеву-2. У самој арапској републици читаве протекле недеље су се водиле огорчене борбе за бедем устаника на западу - Ел-Кусејр.

До петка је он био ослобођен од стране сиријске војске. Важни стратешки град, који се налази неколико километара од границе Либана се више од годину дана налазио у рукама сиријских метежника. Управо преко тог града води пут, који повезује луку Тартус и провинцију Хомс. Опсада Ел-Кусејра је почела пре три недеље. Почетком ове недеље - Велика Британија као данашњи председник СБ УН покушала је да наметне одлуку, која је осуђивала насиље над цивилима тог града. Русија ју је блокирала, позивајући се на то да се у Ел-Кусејру спроводи контратерористичка операција против екстремиста и у тој ситуацији тражити од власти да једнострано положе оружје је нецелисходно. Вашингтон је оптужио Дамаск за напад на град, што је водило огромним људским патњама. При томе су у Белој кући истакли - без помоћи иранских најамника и екстремиста Хезболаха сиријске власти не би могле да заузму град. Када су шефа руског МСП-а замолили за коментар, Сергеј Лавров је скренуо пажњу на грешке у логици западних партнера.

- Ако представник САД сматра да владине снаге имају тешкоће на бојишту, те траже подршку, то логички значи да су им супротстављени добро школовани и наоружани борбени одреди. Између осталог, постоје информације, да тим одредима помажу страни инструктори. Ако је то тако, то су позиви осудити акције у Ел-Кусејру као операцију против цивила лицемерни.


На преговорима са генералним секретаром Организације исламске сарадње у петак је Лавров поново позвао међународне играче да се определе – шта они желе – мировно регулисање сиријске кризе или насилну смену сиријског режима. Ако је избор у корист политичког дијалога, онда интернациолизација конфликта мора да буде под хитно обустављена. Дан раније је руски министар био приморан да коментарише, тачније речено, демантује још једну изјаву америчке стране. О томе да ће у оквиру предстојеће Женеве-2 власт у Сирији бити предата опозицији, те тобоже Русија се с тиме слаже.

- Ако је то заиста изговорио представник Стејт департмента, то је озбиљно изопачење оног о чему је била реч. Формирати владу на основи слоге владе и опозиције је једно, а формирање владе путем предаје власти од владе опозицији је сасвим друго.

Протекле недеље се навршило месец дана после важних преговора у Москви, када су Џон Кери и Сергеј Лавров изјавили о Женеви-2. Тада је постало сензација што су САД пристале на сазив мировне конференције без претходних услова. Данас национална коалиција сирјске опозиције изјављује да учешће званичног Дамаска чини тај сусрет бесмисленим. Два дана после консултација УН, Русије и САД о Женеви-2 истиче се захтев који фактички ликвидира перспективе сазива конференције. Протекле недеље су биле дате бројне сличне изјаве и извршене одређене акције. Рецимо, опозициона Сиријска слободна армија фактички је послала Русији ултиматум, обративши се СБ УН са писмом, где је тражила од Москве да обустави покушаје да смета међународном мешању. Касније су устаници напали миротворну мисију близу Голанских кота. Неколико мировњака је било рањено, после тога је било изјављено да ће Аустрија повући свој контингент из тог региона. Раније су о томе изјавиле власти Канаде, Хрватске и Јапана. Између осталог, председник Владимир Путин је изјавио да су руска војна лица спремна да замене мировњаке из Аустрије – ако пристану УН и земље тог региона. СБ УН ће размотрити упит Русије. Међутим, партнери сиријске опозиције на међународној арени, изгледа, више воле да не примећују такве инциденте. Што више, протекле недеље је ЕУ одобрила укидање ембарга за испоруке оружја сиријској опозиции. Оној, која ратује и под паролама терориста из групације Џабхат ан-Нусра. Русија је више пута изјавила да су испоруке било ког оружја незаконитим јединицама у Сирији директно кршење норми међународног права. За узврат су неубедљива образложења, да тобоже Москва сама испоручује – поменуте комплексе С-300 другој страни конфликта. Протекле недеље је у време самита РФ-ЕУ Владимир Путин је ставио тачку у давнашњим споровима о томе.

- С-300 је један од најбољих комплекса ПВО у свету. Вероватно је најбољи. Ми не желимо пореметити равнотежу у том региону. Уговор је био потписан пре неколико година, за сада он није реализован.

Међутим, у другом сиријском сижеу, повезаном с хемијским оружјем, за сада има више питања, него одговора. У четвртак у Белој кући су изјавили да су добили из Француске доказе примене гаса сарин од стране власти Сиријске републике. Што се тиче информација о коришћењу истог сарина од стране устаника – нових информација нема. Контејнери с гасом, које су превозили екстремисти, заплењени су на граници Сирије и Турске још 30. маја. Међутим, Анкара све до сада није пружила пуне информације поводом тог инцидента.