Протести у Турској: да ли ће се војска умешати?

10-06-2013 09:11:42 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Без обзира на извињења вицепремијера Турске Булента Аринча због примене претеране силе приликом растеривања демонстрација, ситуација у центру Истамбула и даље остаје напета. Демонстрантима су се придружили представници водећих синдикалних организација земље. У стручном друштву је почело да се говори о могућем мешању оружаних снага у ситуацију иако сама војска засад није дала никакве изјаве овим поводом.

Како ће се понашати турске оружане снаге ако се ситуација и даље буде заоштравала? Да ли ће сачувати неутралну позицију? О ставовима генерала и о тумачењу истамбулских догађаја с тачке гледишта војске за „Глас Русије“ је нешто рекао бивши начелник управе за међународну безбедност турског Генералнштаба, генерал у пензији Халдун.

Чланови Платформе солидарности Таксима који представљају интересе учесника у протестима у Истамбулу, срели су се у Анкари с представницима владајуће странке и предали су им списак својих захтева. То је пројекат реконструкције рејона Таксим, али има и захтева друштвеног карактера. Колико је велика вероватноћа да ће ови захтеви бити задовољени ако се има у виду одлучан тон изјава Реџепа Тајипа Ердогана?

- Ови захтеви заиста противрече изјавама премијера. Ипак, влада може начинити уступке. Тренутно се у редовима владајуће Партије праведности и развоја може запазити раскол. Пред одлазак на турнеју по Африци премијер-министар је дао оштру изјаву. Али, чим је напустио Турску његов заменик Булент Аринч је одржао састанак с председником, окупио је кабинет министара и дао је апсолутно супротне изјаве у очигледно помирљивом тону. Постало је очигледно да у влади има оних који не подржавају позицију, понашање и начин опхођења актуелног премијера. У таквој ситуацији Ердогану не преостаје ништа друго осим да попусти. Зато ми се чини да ће захтеви учесника у истамбулским манифестацијама бар у извесној мери бити задовољени.

Од почетка истамбулских догађаја стручњаци прате реакцију турске војске. Руководство Оружаних снага засад није дало било какве изјаве поводом протестних акција. Да ли ће се војска умешати ако се догађаји буду наставили?

- Ердоган је изјавивши да с напором задржава милионе људи од саблазни да угуше истамбулске протесте показао крајњу неодговорност. Разуме се, то није остало незапажено, између осталог, то су приметили и генерали. Тренутно се против око хиљаду војних лица високог ранга воде суђења, тужени су за покушај организације преврата. Већ неколико година се њихов већи дао налази у затвору. Преко триста војних лица је осуђено на издржавање затворске казне од 16 и 18 година.

Али, да ли ће се војска умешати у ситуацију? Њој је то апсолутно непотребно. А позиције владе су толико пољуљане да је могу спасити само нереалне претпоставке о војном преврату. Већ у току првих дана истамбулских протеста неки политичари, између осталог, вицепремијер Мехмет Али Шахин, тврдили су да су немири изазвани како би припремили терен за војну интервенцију. Међутим, војска види каква замка јој се спрема. Она је одлучно расположена да не чини никакве кораке који би помогли влади да изађе из тренутне тешке ситуације у коју је сама себе довела. Нико не жели да д повод влади за изјаве о претњи од војне интервенције. И судећи по свему, руководство Оружаних снага се такође придржава овог мишљења. Војска је свесна да нагли покрети у тако тешком периоду могу само да нашкоде њеном имиџу.

Амур Гаџијев,


КАТЕГОРИЈЕ