Историја земље у судбини храма Христа Спаса

10-06-2013 09:19:54 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Пре 130 година одржано је посвећивање храма Христа Спаса. Највећу саборну цркву, која може примити велики број људи, градили су у току скоро 50 године од прилога становника читаве Русије. Њега су украшавали радови најбољих сликара и вајара. У галерији око храма налазило се 117 мраморних плоча са именима хероја и датумима главних битака Отаџбинског рата 1812. године.

У судбини храма-споменика, једног од главних симбола Москве, одразила се тешка историја земље. 1930-их година власти су усвојиле одлуку о изградњи на том месту Дворца Совјета. Пројекат је подсећао на чувену замисао изградње Вавилонске куле. Из различитих разлога он није био остварен. Међутим, храм је био дигнут у ваздух и демонтиран, али је остао у сећању Московљана. 1960-их година, у част 150. годишњице победе над Наполеоном, враћена је традиција обележавања тог великог догађаја. Али је на месту храма био огромни базен. 1989. године поред ксерокопија забрањене православне литетратуре шириле су се и фотографије храма Христа Спаса.

Многи Московљани су их отворено држали у својим становима. Затим је почео друштвени покрет за његово обнављање. У парку код базена су се сваки дан одржавала богослужења, прикупљали су се потписи. 1990. године Свети синод РПЦ се обратио влади с молбом о обнављању храма. После 10 година је он био обновљен у првобитном облику и на истом месту. То је био празник у историји земље, - каже директор Центра проучавања хришћанских светиња Михаил Артејев.

- Обновљени храма Христа Спаса је постао нови симбол Русије, њеног препорода. Карактеристично је да је храм посвећен самом Христу, који је умро и васкрсао пре 2000 хиљаде година ради спаса свих верних, како каже хришћанска веронаука. Чини ми се да је храм Христа Спаса за Русе, без обзира на критике, духовни центар земље, залог њене будућности, у коју верују сви, ко живи у Русији и ради за њену добробит.

Обнављање храмова после периода прогањања, која је у 20. веку преживела РПЦ, знак је тога да друштво враћа вишевековне духовно-моралне вредности, истиче протојереј Георгиј Рошчин.

- Током последњих 20 година очито сведочанство таквог препорода су обнављање храма Христа Спаса. Данас делује програм изградње 200 храмова у Москви, то се позиционира не толико као кајање, мада и то је актуелно, већ нека победа правде према оном што је било срушено. Један од путева према храму води преко моста патријарха Алексија Другог, који је 2000 године извршио велико посвећивање обновљеног храма-споменика. Са тог моста се отвара лепа панорама мноштва московских цркава.