Руски дом у Београду празнује Дан Русије

10-06-2013 10:12:20 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Дан Русије, који се обележава 12. јуна, неће се празновати само у Русији. Концерт у част овог знаменитог датума, биће одржан 11. јуна у Београду у 19 часова.

Организатор ове манифестације је Велибор Стевић,председник српске невладине организације „Форум за заштиту економских, социјалних и културних права“. Реците нам за почетак неколико основних података о само манифестацији:

- Концерт је у договору са представницима Руског Дома, са Народним Позориштем у Београду, са члановима естраде. Договорили смо се да тај концерт буде у два дела. Први део је оперски део, а други део је извођење савремене музике која се слуша у Србији, али да буду руске и српске песме. Значи биће колаж руске и српске опере, онда приказаћемо део извођења солиста Болшој Театра уз пратњу Државног симфонијског оркестра радија и телевизије Руске Федерације, и посебно ће се приказати део са скорашње Олимпијаде која ће бити у Сочију, композиција „Ода олимпика“ у извођењу популарне руске звезде Ларисе Долине. То ће бити инсерт на видеобиму, а онда оперски певачи Народног Позоришта и млади естрадни уметници Београда и Србије изводиће српске и руске песме. Значи један колаж. Више области ће бити обухваћено. Значи, комплетан програм. То се до сада није приказивало у Руском Дому. Концерт изводи Милутин Поповић Захар који је добитник високих признања у Србији и Русији. Редитељ овог концерта је Милош Поповић, добитник Златног витеза на фестивалу документарног филма у Москви. Ми на тај начин желимо да одамо признање Руском Дому, руској Амбасади у Београду на челу са амбасадором Чепурином, као и директору Руског Дома Михаилу Денисову за то што они се залажу за јачање односа два братска народа Србије и Русије.

Нагласимо да је господин Стевић био организатор и концерта поводом 80.годишњице Руског Дома у Београду. Додаје, да је у вези са овим јубиларним датумом, Асоцијација невладиних организација Србије, предложила да председник Србије Томислав Николић награди Руски центар науке и културе за 80 година плодотворног рада на јачању веза између Србије и Русије. По речима Велибора Стевића, постоји још један важан разлог одржавања овог концерта:

- У знак захвалности Русији што подржава Србију и у садашњим најтежим тренуцима као и много пута кроз историју ми желимо да наш концерт буде један мали допринос да никада не заборавимо пријатеље који нам пружају руку кад нама је најтеже. Црвена Армија је ослобађала Београд, ослобађала је Србију. Онда колико је било митинга подршке Србије у време НАТО агресије! Колика је сада подршка руског руководства и Руске Православне Цркве у очувању наших интереса и наше територије Косова и Метохије! Колика је сада подршка у економском смислу! Колико је председник Томислав Николић разговарао са председником Владимиром Путином! Колико је Дмитриј Медведев боравио у Србији када је био председник! На крају крајева, наше удружење је био иницијатор враћања Београдским улицама имена народних хероја Руске Војске: маршала Толбухина, генерала Жданова. Та имена су враћена. Историја не сме да се прекраја. Ми морамо да поштујемо историју да би сутра могли боље да живимо. Ми морамо да славимо 80 година Руског Дома и да обележавамо Национални Дан Руске Федерације. То је у интересу Србије као мале државе за коју велики значај има Русија. За мене је велика част ако овај концерт буде реализован на највишем нивоу . А биће јер знам како је интересовање у Београду. Ништа неће бити мање присутних гостију него кад смо обележавали прву осамдесетогодишњицу Руског Дома.

Позивамо све који су заинтересовани да дођу на концерт, посвећен Дану Русије, који се одржава 11. јуна у Руском Дому у Београду, са почетком у 19часова.

Григориј Соколов,


КАТЕГОРИЈЕ