Налазите се на страници > Почетна > Блог > Визе за Косово и Метохију

Визе за Косово и Метохију

11-06-2013 12:51:20 | | Глас Русије/ vostok.rs |

Шта да ради Рус на „граници“ Косова?


Концепција бриселска, новац норвешки – у Приштини је представљен дизајн виза самопроглашене државе Косово. Визни режим у пилот режиму стартује 1. јула у косовском конзулату у Истамбулу. Визе се планирају за грађане 87 земаља, углавном азијских и афричких.

То се заиста назива „зрно по зрно погача“. 90% сpедстава за пројекат осигурала је влада Норвешке, амбасада ове земље на Косову и норвешка организација IMB, коју представља човек са скандинавским именом Арџент Карај. Он је између осталог обећао да ће дипломатска представништва Косова по читавом свету почети да издају визе од марта 2014. године. Истина колико ће коштати виза за сада се не зна. Зато се зна да је аутор дизајна виза косовски уметник Антуан Курти, који, истина, већ одавно црпи надахнуће не у земљи предака, већ у главном граду Белгије.

Још прошле године приштинске власти су изјавиле да намеравају да уведу визни режим са читавом низом држава. При томе су изабрали ко улази слободно а ко не на основу опасности коју ове државе представљају по Косово и међународну безбедност. Да ли су на тој основи на списак унети стални чланови СБ УН Русија и Кина или на тој што не признају Косово, не зна се. У сваком случају, руско МСП тада је изјавило да Москва и даље сматра Косово делом Србије, са којим важи безвизни режим, и препоручио је грађанима да озбиљно размисле пре него што крену на територију која се налази под контролом Приштине. Са Смољенског трга су истакли да је број руских грађана који путују на Косово врло мали.

Ипак, они постоје, и то не само туристи. Неко, као на пример бизнисмен Кирил Боршчов заинтересован је за то да се бави бизнисом, између осталог на југу Србије.

- Ако буде уведен визни режим, ја као човек који поштује закон и странац на територији Србије, мораћу да се консултујем са компетентним органима ове земље. У сваком случају, деловање приштинских власти ми се чини нелогичним. Не своде се све у односима руских грађана и становника покрајине на политику, постоји таква ствар као што су различити пословни пројекти. Разматрам испоруке продукције нашег предузећа на Косово и ове визе ће много искомпликовати посао, а можда ће и замрзнути пројекат, док руска страна не да конкретне препоруке, а србска не појасни ситуацију. Зато што не желим да кршим законе Србије и Русије и да добијам документа од непостојеће државе. Још постоји и морални аспекат – за мене је Косово било, јесте и биће неотуђиви део Србије, зато ако одем по ту визу испашће да у извесној мери признајем независност Косова, а то није тако. Не желим, макар и из нужде да жртвујем своје принципе.

И тако шта да ради Рус на Косову, тачније на административној линији покрајине убудуће? За сада ово питање остаје отворено.

Тимур Блохин,