Нобеловац саветује Румунији да иступи из ЕУ

11-06-2013 01:33:11 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Европска економска криза веома утиче на економију Румуније. Формално румунска економија је у успону, без обзира на то што је је зона евра у депресији. Ипак постоје основе да се сматра да овај економски напредак постоји само на папиру.

Међу обичним грађанима и румунским експертским круговима постоји захтев да се разматрају економска решења која би омогућила да се земља изведе из кризе. Према традицији последњих 20 година многи сматрају да решења треба тражити слушајући савете западних стручњака. Али пракса показује да румунске власти и новинари нису спремни да разматрају сва решења која нуде западни доајени економије. Чак најугледнији стручњак, ако предлаже нешто што се коси са прихваћеним либералним догмама, биће подвргнут строгој цензури.

Новинарима румунског електронског издања Caleaeuropeana.ro пошло је за руком да узму интервју од добитника Нобелове награде за економију сера Џејмса Александра Мирлиса. Румунија ретко бива предмет пажње познатих економиста, логично би било да савети познатог британског економисте постану медијски догађај првог реда. Ипак румунска штампа је одбила да цитира овај интервју и да разматра предложена решења за излазак из кризе. Узрок самоцензуре је очигледан – сер Мирлис је изјавио да ради решавања економских проблема Румуниј аобавезно треба да иступи из ЕУ, пошто у противном Брисел једноставно неће дозволити Румунији да расте.

Британски економиста упоредио је политику ЕУ у погледу Румуније са лудачком кошуљом и без обзира на упорне молбе новинара да предложи алтерантиве, објаснио је да других варијанти осим иступања из ЕУ једноставно нема.

Препоруке познатог економисте могле би да постану полазна тачка за јавну дискусију о улози ЕУ и о положају Румуније у контексту економске политике Брисела. Али румунска шампа, независно од политпчке оријентације, одабрала је да потпуно игнорише ову тему. Треба констатовати да самоцензура румунских медија није достигла циљ. Цитати из интервјуа Џејмса Мирлиса су почели да се шире друштвеним мрежама, сакупљају коментаре и да се прештампавају у блоговима. Џин евроскептицизма је већ пуштен из боце. И немогуће је вратити га назад прећуткивањем незгодних мишљења и блокирањем јавне дискусије на шкакљиве теме.

Валентин Миндрешеску,