Северна и Јужна Кореја спремне на помирење

11-06-2013 03:38:35 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Усијање страсти на Корејском полуострву полако јењава. Представници Сеула и Пјонјганга договорили су се о преговорима на министарском нивоу, који ће бити одржани наредних дана. Експерти између осталог упозоравају да је овај састанак само први корак на путу ка нормализацији односа Севера и Југа.

Наредних дана биће одржан састанак министара Северне и Јужне Кореје. Такву изјаву дао је представник Сеула Ким Хен Сок који је учествовао у преговорима са представницима Северне Кореје. Први корак ка нормализацији ситуације на Корејском полуострву учинио је Пјонгјанг средином прошле недеље — Комитет за мирно уједињење Кореје објавио је саопштење у којем је позвао јужњаке за преговарачки сто. Тема треба да буде обнова економске сарадње две земље, као и обнављање путовања становника Јужне Кореје у туристичку зону Кумганг. Како коментрише ситуацију директор за корејске истраживачке програме Економског института РАН Георгиј Толораја:

- Две Кореје још једном су завршиле циклус напетости, изгледа на иницијативу Пјонгјанга, који је и био узрок ове напетости. Сада они прелазе на период преговора. Ситуација је позната. Она се понављала много пута у послератном периоду. Сада је Пјонгјанг решио да пређе у мировну офанзиву и обратио се Сеулу са иницијативом о преговорима. И добро је што Сеул није дуго размишљао. Није поствљао услове о извињењима или неке друге, већ је одамх пристао на преговоре. Пјонгјанг је са своје стране такође направио уступак, приставши на преговоре управо на владином нивоу, што је важно за Сеул, пошто је последњих година Пјонгјанг одбијао да има посла са јужнокорејском владом.

Између осталог чак сама припрема за министарски састанак није прошла глатко. Преговаачима није пошло за руком да усагласе текст коначне изјаве. Представници Северне Кореје су инсистирали на томе да на дневни ред преговора треба ставити разматрање заједничке прославе 13. годишњице првог историјског самита Севера и Југа. Реч је о састанку председника Јужне Корје Ким Де Џуна и лидера Северне Кореје Ким Џонг Ила 2000. године. Тада је била потписана Заједничка декларација која се данас разматра као основни документ по питањима уједињавања две Кореје. Ипак представници Сеула су самтрали да за почетак стране треба да регулишу насушнија питања, сматра водећи научни сардник Корејког центра Института за Далеки Исток РАН Јевгениј Ким.

- Јужна Кореја у својој варијанти, пошто преговарачи никако нису могли да се договоре по том питњу, одредила је теме преговора које ће бити 12. и 13. јуна. Ово су питања о Кесонском комплексу, туристичким путовањима на планине Кумганг и сусрети подељених породица. Остало је било поменуто као ”друга питања”. Северна Кореја је укључила све то у своју варијанту, али је подвукла да ће се разматрати питње годишњице. Такође питање озбиљних контката невладиних организација две земље.

Треба истаћи да је крајем маја Пјонгјанг учинио још један гест који се може назвати гестом помирења — понудио је Сеулу да потпишу мировни споразум. Сасвим логично решење, ако се узме у обзир да је рат између Севера и Југа завршен пре 60 година. Ипак у пракси то је прилично тешко урадити. Де-јуре овог рата није било. Тачније, конфликт је постојао, али није био рат, пошто је рат сукоб две државе. А Јужна Кореја не признаје северног суседа за самосталну државу. Северна Кореја, разуме се, одговара узајамношћу. При томе влада обе Кореје инсистира да је само она легитимна. Тако да са формалне тачке гледишта сукоб Севера и Југа је био само велика полицијска операција за смиривање побуњене провинције. А после таквих операција мировни споразуми се не потписују.

Артјом Кобзев,