Треба ли очекивати проширење БРИКС?

11-06-2013 01:42:58 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


БРИКС може да се претвори у БРИИКС. У наредних 15 година неформалном клубу земаља може да се придружи Индонезија. Ово је у понедељак у Москви изјавио шеф комитета Државне думе за међународне послове Алексеј Пушков. По његовим речима, већ сада земља са становништвом од четвртине милијарди људи показује најбржи темпо економског напретка у Азији. У перспективи Индонезија може да постане једна од водећих земаља света. Колико су оправдане ове прогнозе?

Индонезија је највећа муслиманска земља, највећа држава Југоисточне Азије, једна од лидера у свету по темпу напретка привреде. И то што се данас чини спекулацијом, за 10-15 година ће бити очигледно, уверени су експерти. Јер још пре 30 година у прогнозе поводом економске будућности Кине веровали су само стручњаци. Данас њену глобалну улогу, као и значај других чланова БРИКС, нико не оспорава. О потенцијалном пробоју Индонезије размишља економиста, директор групе компанија АЛОР Сергеј Хестанов:

- Сам појам БРИК је смислио Џим О Нил како би објединио земље са високим темпом развоја привреде. Пошто Индонезија показује прилично висок темпо развоја, а такође критеријуме размера привреде, број становника, све то је упоредиво са другим члановима БРИКС, онда је вероватно њено укључивање у групу. Тренутно у БРИКС условно спадају земље као што је Труска, друге земље у развоју. Узимајући у обзир да темпо раста традиционалних земаља чланица БРИКС опада, попуњавање групе новим члановима је прилично вероватно.

После самита БРИКС у Друбану о могућем придруживању БРИКС изјаво је Египат. Недавно су се у медијима појавиле информације о истим намерама Казахстана. У контексту кризе традиционалних удружења и инситуција улога нових, чак изузетно неформалних, као БРИКС, расте, истакла је за Глас Русије политиколог, експерт Финанијског Универзитета у Влади РФ Јевгенија Војко:

- Са политичке тачке гледишта, имиџа, БРИКС има могућности да покаже да без обзира на одсуство формалног удружења, он се шири, развија и привлачан је за друге државе. Друга је ствар колико за то постоји потреба да БРИКС тако себе позиционира Јер сада су сви економски активни региони обухваћени кризом. У тој ситуацији још треба схватити на рачун којих држава ће се БРИКС ширити.

Придруживање Индонезије и других држава Пацифичког прстена оправдано је, јер управо овамо се сада премешта центар економије. Али са друге стране такав корак може да наруши пропорционално присуство у лубу, где су и тако представљена два велика азијска фактора — Индија и Кина. Уз то нове државе ће морати да координишу своје интересе са обштим дневним редом староседелаца БРИКС, јер за неколико година и ЈАР ће то постати. Политиколог, директор Института за међународна истраживања МИГМО Александар Орлов је убеђен:

- Већ у оквиру петорке означена је тесна сарадња у читавом низу праваца. Да ли је Индонезија за то спремна? Постоје плусеви за сваку државу од ступања у БРИКС, постоје минуси. Придруживање новог члана ће довести до појаве нових проблема, које треба решавати. У оквиру БРИКС постоје противречности, између осталог између Кине и Индије. Њихово присуство у оквиру овог клуба доприноси решавању билатералних противречности. Али када се појављује нови члан, овде се додаје комплекс противречности. Треба то увек имати у виду.

Али без обзира на све противречности унутар БРИКС (посебно поводом Развојне банке), петорка привреда са диманичним растом има сасвим светле перспективе. Тако по подацима Прајсвочерхаус Куперс, до 2050. године државе БРИКС заједно са Мексиком, Индонезијом и Турском по обиму укупног бруто производа ће превазићи земље Велике седморке за више од један и по пут.

Полина Черница,