Партија руске мањине за српску већину

11-06-2013 12:00:32 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Шапцу је основана Руска партија. По замисли твораца, она обједињује потомке емиграната, „савремене“ Русе, који живе у Србији, као и Србе за које звук откуцаја сата са Спаске куле московског Кремља звучи убедљивије од обећања из Брисела. У интервјуу за Глас Русије председник партије Слободан Николић говорио је о израелском першуну, евроазијској интеграцији и прозападном курсу свог презимењака.

Господине Николићу, зашто је Србији потребна још једна партија у чијем називу фигурира Русија?

- Потребна је. Јер се за претходну, која се зова Странка Руса у Србији и која годину дана како је регистрована, практично није ни чуло. Није довољно учинила. Наше мишљење је да странка која не изађе ниједном на локалне изборе, није направила своју инфраструктурну мрежу, не може да задовољи интересе те мањине, а и Срба који су укључени у то. Ми имамо негде 1.200 потписа. Од тога је трећина Руса. Знате, ти подаци с којима појединци баратају, да у Србији живи огроман број Руса, као прошли пут што су давали изјаве, (нису истинити). Према званим подацима Републичког завода, задњег пописа има званично 3.600 Руса. Међутим, има неофицијално Руса. Без папира. Због тога се странка и формира.

Планирате да учествујете у изборима?

- Планирамо да учествујемо на изборима, које очекујемо до краја године, и планирамо да имамо народне посланике. Ово је седиште странке које први пут није у Београду. Обично су седишта странака у великим градовима. Седиште (наше) централе ће бити у Шапцу. Ми већ имамо просторије годину и по дана, где је била више намена друштва. Сад ћемо то претворити у страначки и Друштва србско-руског пријатељства.

Како можете да помогнете Русима?

- Имамо неких 27 тачака. Заступамо и представљамо интересе руске националне мањине. Радимо на неговању руског језика, руског писма, културе. Затим, уколико имају проблем са пребивалиштем, здравственим осигурањем... Ми као странка која је тек основана сад не можемо много да помогнемо. Али ако прођемо и будемо имали народне посланике, нормално је да ћемо се залагати да се држављанство добија брже. Ми сад имамо да руска држављанка, на пример, плаћа здравствене услуге, ако јој муж нема сталан посао, или чак плаћају порођај. Затим, имамо проблем око нострификације диплома, око посла. Врло тешко долазе руски држављани до посла, овде, пре свега жене. У изборним органима наше странке су више од половине Рускиње. Од три потпредседника које смо изабрали две су Рускиње.

Конкуренција на србској политичкој сцени је врло велика. Чиме планирате да освојите гласове бирача?

- Залажемо се за савез са Руском Федерацијом и против приступања Србије у НАТО. Странка се залаже за приступање Евроазијском савезу на челу са Русијом, уколико до њеног формирања дође. Странка се противи уласку Србије у ЕУ без Косова и Метохије под пуном контролом. То је прва странка, значи, која у свом програму има то. Чак је и Коштуница за неутралност. По нама, неутралност шта значи? Бити пуна линија на аутопуту, коју газе и леви и десни. Ми смо се највише формирали што је мој презимењак одустао од свих својих русофилских циљева. Иако је то мањинска странка, она ће покушати да добије огроман део већинског србског становништва због ових ставова, изразито проруских. А закон нам то дозвољава. Онда, залажемо се за повезивање округа Србије са губернијама у Русији. Залажемо се за отварање регионалних дистрибутивних центара што се тиче пољопривреде. У Србији да се заједничким инвестицијама формира банка која би стимулисала извоз пољопривредних производа у Русију и стварање тих центара. Ако може першун да долази авионом из Израела и да се продаје у Русији, зашто не може и из Србије?

Тачније ви сте за што је могуће тешњу сарадњу са Русијом?

- Стално се подвлачи да Русија није инвестирала довољно овде. Међутим, само је у НИС инвестирано милијарду и по евра и још се планира толико. Затим, добили су овај кредит. А за 12 година, што кажу, евроентузијасти, добили су из Европске уније око 2,2 милијарде. А нико неће да каже колика је ратна штета од бомбардовања. Да је то преко 100 милијарди долара.


КАТЕГОРИЈЕ