Када Русији иде добро, и Србији иде добро

13-06-2013 10:37:51 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Јуче је у амбасади Руске Федерације у Београду свечано обележен руски државни празник под називом Дан Русије, а свечаности су присуствовали бројни угледни гости из света политике, културе, бизниса, као и црквени великодостојници, укључујући и самог Патријарха србског Иринеја.

На почетку, у здању дипломатског представништва Русије у Београду, амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин је истакао да је Русија данас у успону, али не само због политичке и војне моћи већ стога што народ жели да крене напред, и изразио своју наду да ће руски и србски народ наставити да унапређују своју сарадњу и да ће две земље даље развијати духовну блискост која их везује.

А председник Републике Србије Томислав Николић, у свом обраћању присутнима преко постављеног видео-бима, с обзиром да није могао физички да учествује на прослави, указао је на изузетно висок ниво међусобних односа две земље, и у својој честитци је рекао следеће: Да су се народи питали раније, ми бисмо били још блискији и наша сарадња и односи били би још бољи. Све за добро наших народа, те наставио, Велике руске инвестиције су тек на помолу. Русија предводи један велики део прогресивног света, а своју поруку је Николић закључио речима: Кад Русији иде добро, Србији иде добро. Кад је Русија у проблему, Србија је у проблему.

Премијер Ивица Дачић, који се на исти начин обратио стотинама окупљених званица у оквиру руске амбасаде, у своје име је рекао да у овом тренутку Србија и Русија имају један од највиших нивоа сарадње у историји, а најавио је да ће Србија и даље са Русијом развијати политичку, економску и сваку другу врсту сарадње.

У сличном тону је било и обраћање србског Патријарха Иринеја, који је све подсетио на чињеницу да је Русија пружала подршку србском народу у прошлости, а чини то и сада, а Свјатејши је том приликом констатовао да Русе и Србе повезују – крв и православље. Напослетку, он је поновио речи вероватно најчувенијег премијера у србској историји, који је својевремено рекао да ми, србскословенски народ треба да свој брод, свој чамац, вежемо за велики руски брод.

Такође, надахнуто се изразио и председник Скупштине Србије Небојша Стефановић, рекавши да историја наших народа траје колико и укупна историја Русије и Србије, те да смо одувек били нераскидиво везани и упућени једни на друге.

Осим тога, поводом јучерашњег Дана Русије, председник Николић се директно обратио и председнику Путину, упутивши му честитку у којој је поручио, како наводи његова прес служба, да ће недавни сусрет са Путином и том приликом потписана Декларација о стратешком партнерству несумњиво допринети још бржем и свестранијем напретку и развоју наших односа у свим областима и испунити их новим и квалитетним садржајем.

Дакле, ако је судити по узрочно-последичној вези коју је успоставио Николић када је изјавио - Кад Русији иде добро, и Србији иде добро, онда би се, с обзиром на успон руске политичке и војне моћи, како је то устврдио руски амбасадор, могао очекивати и скорашњи успон Србије. Барем на то наводи логичка мисао србског председника поводом јучерашњег обележавања Дана Русије у Београду.

Ратко Паић,