Офанзива на Алепо и репутација Запада

13-06-2013 04:17:50 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Сиријске трупе су приступиле првој фази операције Северна бура за ослобођење града Алепа и околине.

У међувремену либански лист Ал-Ахбар наводи речи једног од командира побуњеника који је истакао у интервјуу издању да су дејства сиријске Армије после победе у рагу Ал-Кусејр на граници са Либаном, као и крах нада у страну војну интервенцију, коначно су деморалисали побуњенике. По његовим речима, многи чланови банди беже у Турску, други су спремни да положе оружје и да се предају.

Истовремено, по неким саопштењима, САД намеравају ове недеље да објаве почетак испоруке оружја сиријским побуњеницима.

Ситуацију коментарише главни уредник листа Национална одбрана Игор Коротченко.

- Заузимање Ел-Кусејра и јуриш на Алепо су сасвим очигледан успех сиријских оружаних снага. Могуће да има смисла говорити о прелому у току догађаја, пошто владине трупе преузимају иницијативу у своје руке и намећу терористима тактику дејстава која овима из корена не одговара. Па и одлука САД да започну ускоро испоруке оружја побуњеницима очигледно сведочи о оном прогресу који је успела да постигне армија. Истовремено овај корак Вашингтона ће довести само до ескалације конфликта. Ипак, надам се да ће Русија заједно са другим одговорним земљама, између осталог са Ираном, пошто је без њега регулисање сиријске ситуације немогуће, ипак избити на неки други формат који ће омогућити да се промени ток догађаја у позитивну страну. Али посебно да подвучем: о реалним преговорима са опозицијом може бити речи само пошто сиријска армија уништи језгро оружаних формација терориста.

Са своје стране сиријски војни експерт Хасан Хасан сматра да конфликт у Сирији може да траје бесконачно док сиријски побуњеници имају подршку САД и њихових савезника.

- Даљи развој ситуације у целини зависи од САД, пошто сви унутрашњи и спољни фактори, који се супротстављају властима у Дамаску, на неки начин су упућени на Американце. Тако да уз добру вољу Запада и одговарајући притисак на власти Катара, Турске и Саудијске Арабије, који шаљу преко сиријске границе оружје и терористе, насиље у земљи може да се заустави прктично моментално. Али за сада видимо да земље које подржавају побуњенике само још више распирују конфликт. При томе реч је не само о оним дејствима која они предузимају за свргавање Башара Асада, већ и о њиховој реторици. Од самог почетка конфликта ми стално чујемо од Вашингтона, Лондона, Ер-Ријада, Дохе и других престоница, да ће режим у Дамаску пасти за месец или за два, или за пола године. Све то ствара својеврсни привид скоре победе у очима устаника. Али то је управо привид, пошто побуњеници нису у стању да унесу промене у распоред снага.

Како је истакао министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров, партнери Москве у приватним разговорима изражавају потпуно разумевање ситуације. Али они кажу: у раном стадијуму конфликта ми смо рекли да Асад мора да оде. И сада не можемо да мењамо став. У вези са тим дипломата је истакао: Треба изабрати. Или ви мислите о својој репутацији, зато што сте пре две године дали нетачну изјаву, или мислите о постизању реалног резултата, који ће спасити животе.

Андреј Онтиков,