Сергеј Лавров о политици двоструких стандарда САД у Сирији

13-06-2013 04:21:55 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров у интервјуу америчком каналу Си-Би-Ес иразио је сумњу поводом хитног прекид ватре и успостављања мира у Сирији. Преговори у Женеви између Асадове владе и опозиције, планирани за јул, поново се одлажу на неодређен рок.

Сергеј Лавров у интервјуу за амерички канал Си-Би-Ес критиковао је став Америке у Сирији. САД, по његовим речима, испоручују сиријској опозицији тешку артиљерију и системе ПВО. Бела кућа то назива успостављањем војног баланса снага. Само успостављању мира оваква политика уопште не доприноси, сматра Лавров. Шеф руске дипломатије отворено је указао САД на карактер њихових дејстава у Сирији.

- Ви примењујете политику двоструких стандарда: на међународној арени осуђујете тероризам у било којој његовој појави, али у конкретној земљи ваша реторика се мења. Кажете: не свиђа нам се овај управитељ, зато ћемо га од сада звати диктатором и потрудити се да га свргнемо. У другој земљи је такође на власти диктатор, али ми ништа немамо против њега, зато што нам он одговара. То што се сада дешава у земљама Блиског Истока ми бисмо окарактерисали као радикализацију. Екстремисти пригрљени у Либији сада проничу у Мали у друге земље, и САД једноставно бирају од њих појединог председничког кандидата пратећи принцип: овај нам се свиђа, а овај не.

Новинарка Клариса Ворд је покушала да парира, наводно Русија испоручује оружје Сирији за подршку Асада. На шта је Сергеј Лавров реаговао: ово оружје се испоручује у оквиру одавно склопљених уговора између Русије и Сирије. И на директно питање да ли Русија подржава диктатора-председника Башара Асада који баца бомбе на цивиле, Сергеј Лавров је још једном подвукао да Русија никога не подржава, већ само се залаже за скорији почетак преговора у Женеви који се поново одлажу на неодређено време.

- Осуђујемо свако корићење оружја које се примењује против цивила. Али ми смо у томе доследни. Осуђујемо ратне злочине независно од наших политичких преференци. Осуђивали смо такав прилаз наших западних пријатеља у Либији, у Ираку, у Малију. Ми нисмо за председника Асада, ми смо за ону опозицију која мисли о својој земљи, која је спремна на компромис. Ми нисмо за ону опозицију која изјављује да ће доћи на преговоре у Женеви само ако влада да оставку и председника осуде као међународног ратног злочинца.

По мишљењу Сергеја Лаврова, у Сирији постоји конструктивније расположена опозиција коју чине праве патриоте, одговорни политичари, обједињени не само око позива за смену режима. Они су спремни да седну за преговарачки сто и Русија ће их подржати, зато што оно могу да реше главни проблем – да зауставе крвопролиће у Сирији.

Рита Ошун,


КАТЕГОРИЈЕ