Путин: прислушкивање је могуће, али само у оквиру закона

13-06-2013 04:35:02 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Телефонски разговори могу да се прислушкују само у оквиру закона, рекао је председник Владимир Путин. У Русији без дозволе суда прислушкивање је немогуће, тако и треба да буде у цивилизованом друштву, закључио је шеф државе за време разговора са новинарима. У разговору са представницима медија он је дотакао најактуалније теме које се активно разматрају у штампи у последње време: то је скандал око прислушкивања у САД, ситуација на Блиском Истоку, као и добијање руског држављанства.

Питање новинара о бучном скандалу који је избио после процуривања информације о прислушкивању телефонских разговора америчких грађана од стране америчких специјалних служби, изазвало је осмех руског председника. Коментаришући поступке учесника скандала – бившег сарадника CIA-e Едварда Сноудена и самих специјалних служби, Владимир Путине је подвукао колико је важно деловати у оквиру закона приликом извршења свих операција.

- Он није рекао ништа што неко није знао. По мени, сви су одавно знали да се електронска обавештајна служба бави контролом грађана, организација. У условима свеопште борбе против тероризма то стиче глобални карактер, и у целини такве методе су тражене. Питање је само то колико се оне контролишу од стране друштва. Јер не може се само тако прислушкивати телефонски разговор – у Русији, тачно могу да кaжем, без одговарајуће дозволе суда. Углавном тако треба да се ради у цивилизованом друштву приликом борбе против тероризма. Уз кориштење свих техничких средстава. Ако се то ради у оквиру закона који одређује правила понашања специјалних служби, нормално је, ако се то чини ван законских оквира, то је лоше.

Такође за време интервјуа новинарима ТВ канала Раша Тудеј, Владимир Путин је критиковао актуелни систем добијања руског држављанства. Треба га учинити флексибилнијим, како би се стимулисао прилив квалификоване радне снаге у Русију, истакаа је шеф државе.

- Код нас је све окоштало у том смислу, и сада постоје неке идеје и неки помаци у томе да се позивају такозвани сународници, исељеници из бивших република СССР и да се олакша могућност да добију држављанство, ако одговарају низу критеријума. Али у целини наша политика у миграционој сфери треба да буде флексибилнија, да осигурава интересе грађана, али да при томе буде прилагодљивија за привлачење потребних радних ресурса. И сада влада над тим ради.

Нису остала занемарена ни актуелна међународна питања. Коментаришући ситуацију у Сирији, Владимир Путин је изразио наду да ће заједнички рад на иницијативама Египта, САД, Русије и СБ УН довести до регулисања настале ситуације.

- Веома се надам у то и у ове иницијативе које је истакао предсредник Египта, а са њим смо се недавно састајали у Сочију, и он је предложио активније учешће земаља региона. И иницијавитва премијера Велике Британије који полази од тога да је потребно активније укључити сталне чланове СБ УН, и иницијативе МСП Русије и Стејтдепартмента САД – да ће овај заједнички рад коначно дати шансу за регулисање ситуације у земљи.

Председник Владимир Путин састао се са новинарима у току посете нових студија ТВ канала Раша Тудеј. Шеф државе је погледао како је уређен телевизијски комплекс и посетио редакције. То је већ друга посета председника згради ТВ канала.

Маргарита Богатова,


КАТЕГОРИЈЕ