Русији потребан нови носач авиона

13-06-2013 05:55:56 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Русија може почети са изградњом новог носача авиона. Није искључено да ће се у државном програму развоја наоружања, који је направљен до 2025. године, појавити и ова ставка, саопштио је заменик министра одбране Руске Федерације Јуриј Борисов. Према његовим речима, руска индустрија је спремна за тако озбиљан корак.

Научно-истраживачки институт Крилов у Санкт Петербургу – водећи центар за морске бродове – је представио три варијанте реализације савременог руског носача авиона са различитим депласманом и конструкцијом. Изградња тешких носача авиона повлачи за собом и огромне трошкове. Без обзира на то, у том правцу сада иду САД и друге земље. Русија данас има само један тешки носач авиона, крстарицу „Адмирал Кузњецов“. Али, земљи су потребна минимум два оваква брода, уверен је потпредседник Академије геополитичких проблема Константин Сивков:

- Русија мора да има снажну флоту носача авиона, макар због тога што је она центар евроазијске геополитичке снаге. Ако нема такву флоту, Русија није способна да обезбеди подршку војним мерама своје спољне политике у удаљеним деловима света. Само што сам се вратио из Мексика, и представници земаља Латинске Америке су једногласни у томе да желе присуство Русије у региону Латинске Америке. Да би то присуство било стабилно, оно мора да се ослања на војно-морску силу, а њу гарантују носачи авиона.

Међутим, за изградњу бродова овакве класе су потребни озбиљни научно-технички и технолошки кораци. Према мишљењу Константина Сивкова, Русија данас има све то:

- Компанија „Севмаш“ данас у складу са својом технолошком опремљеношћу може правити бродове депласманом од 70-90 хиљада тона. Сада Севмаш гради цивилне бродове са толиким депласманом. Зато је фабрика спремна да изгради и овакав носач авиона. Наравно, да ће бити потребно да се направи реконструкција као и ново техничко опремање. А, зато су потребна средства.

Што се тиче коришћења носача авиона и њихових група, они, у првом реду, треба да се налазе у Тихом океану изони дејства Северне флоте, сматра одговорни уредник „Независне војне ревије“ Виктор Литовкин:

- Црно море је затворен базен и нема смисла да тамо буду носачи авиона. На Балтичком мору је иста ситуација. Али, у Северном и Тихоокеанском флоту они могу бити,тим пре што ми у обе флоте имамо велике базе стратешких нуклеарних подморница. А, један од задатака носача авиона и њихових група је и прикривање региона размештања нуклеарних подморница с балистичким ракетама.

Према мишљењу Константина Сивкова, зона дејства носача авиона у мирнодопско време може да буде и Атлантик, Средоземно море, Индијски океан, јужни и централни део Тихог океана. У ратно време главни регион би постала зона Баренцовог мора, а у Тихом океану делови ближе Камчатки. Тамо би носачи авиона требало да одбијају ваздушне нападе и обезбеђују дејство јуришних снага приликом уништења носача авиона противника.

Заменик министра одбране РФ Јуриј Борисов је подвукао да капацитет и могућности бродоградилишта омогућују да се већ данас почне са реализацијом пројекта изградње носача авиона.

Олег Нехај,