Космичке позадине

14-06-2013 12:06:27 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Женска космонаутика практично је започела 16. јуна 1963. године, када је у космос полетела прва жена космонаут Валентина Терешкова. Али у пракси жене учествују у освајању космоса много дуже. И за последњих 50 година њихов допринос је био много већи него неколико летова у орбиту, неколико рекорда и открића.

У СССР су била два космичка одреда. Из првог, сабраног 1962. године, у космос је полетела Валентина Терешкова. Из другог 1980. године Светлана Савицка. Јелена Кондакова се припремала за лет у космос већ у истом одреду са мушкарцима. Али и оне, вративши се из космоса, и њихове колегинице дублери по одредима, дуго су остајале у центру за припрему космонаута Звездни. Радиле су су као инструктори, консултанти, делиле су искуство. Било је и оних које нису претендовале на место у орбити, али без којих би успешни летови били немогући, сматра космонаут Александар Волков.

- Многи лекари који су непосредно учествовали у нашој припреми за летове биле су жене. Било је жена инструктора и на тренажерима, и на разним тренинг штандовима. Посебно сам запамтио жену лекара, специјалисту космичке медицине, ону која није за преживљавање, него за физичке тренинге у свемирском броду. Она је стала на чело тог правца од самог почетка космонаутике.

Када мушкарце космонауте питају за улогу жена у развоју космонаутике, они се у првом реду сећају Валентине Терешкове, Светлане Савицке и Јелене Кондакове, и тек онда својих жена. Мада, наравно, без подршке блиских немогуће је нормално припремати се за лет и мирно на њега кренути, уверен је Александар Волков. Посебно за време дуготрајних експедиција на Међународној космичкој станици.

А када је мушкарац већ у орбити и заузет космичким послом, жена која остаје на земљи нервира се двоструко. Сада је постало лакше – космонаути редовно причају са Земљом, разговарају са породицом. А 1960. године, за време првих орбиталних летова таква могућност није постојала, сећа се Тамара, жена другог совјетског космонаута Германа Титова који је летео 1961. године.

- Одлетевши на космодром он је рекао: Слушајте радио. Тада није било никаквих личних разговора као сада са мужевима, женама, са породицом. Ја сам слушала извештаје Гремана са свим осталим људима, неколико пута су га укључивали из космоса. Веома сам се бринула и нисам знала како све може да се заврши, како ће протећи приземљење, неће ли отказати техника. Али када је за време директног пренос арекао: Ви московљани како хоћете. А ја идем да спавам већ после седмог окрета само што нисам пала у хисерију! Како могу да запсим у такво време када се не зна шта ће са њим да буде.

Без обзира на то што је техника сада у стању да одржава сталну везу са породицама, нервоза је иста. Полетање, спајање, дуги дани лета, слетање – све стално прате са Земље. Понекада жене до такве мере проникну у рад мужева да саме иду у исту професију. Тако је жена Марка Серова, Јелена, отишла на селекцију за одред космонаута практично после свог мужа и чак га претекла. Марк није летео у космос, а Јелна има реалну шансу – она је именована за биоинжењера у саставу основне посаде, која у септембру 2014. треба да се упути на МКС.

Анастасија Першкина,