Руске технологије освајају Запад

14-06-2013 12:58:47 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Руске електронске технологије широко се користе у читавом свету. Између осталог у владиним структурама, укључујући специјалне службе САД.

Канадска друштвена организација Ситизен Лаб и лондонска међународна Прајваси Интернешнл су утврдиле да има у најамању руку 5 руских фирми чије разраде се активно користе у многим земљама. Признати светски лидер у разрадама технологија распознавања гласова се налази у Санкт-Петербургу. Комапнија Центар говорних технологија ЦГТ била је основана 1990. године. У Њујорку она сада делује под именом СпичПро. Њени стручњаци су направили програм који за 5 секунди може да обради 10 000 узорака гласова и да утврди на тај начин идентитет човека. При томе грешке допушта само у 10% случајева. 2010. године ЦГТ је увео у Мексику национални систем распознавања гласова. У базу података су унети не само криминалци и сараници органа безбендости, већ и грађани који поштују закон: у неким мексичким државама чак за добијање возачке дозволе треба дати узорак гласа. А 2012. године фирма је почела да ради у Еквадору и поставила је прву у свету платформу биометријске идетнификације која спаја могућности распзнавања по гласу и лицу.

У ствари руских ИТ компанија које су признте на Западу има већ доста. Да се узме само Лабораторија Касперски. Њене технологије заштите информација користе се у многим земљама, говори уредник листа Мобилне комуникације Леонтиј Букштејн.

- Технологије се уводе тамо где су тражене. Тамо где се њихов недостатак осећа најакутније. Тамо где за то увођење плаћају боље. Коначно, оне се уводе тамо где је тржиште већ опробано и где познају тржиште разрада из Русије. Навикли смо да се западни продавци добро осећају у Русији, уводећи своје разраде. Али чињеница је и то да имамо доста компанија, мада њихов број није масован, које се добро осећају у иностранству и признате су тамо.

У Канади ради кћеринска компанија руске МФИ Софт која је позната као ALOE Syistems. Компанија продаје само свој систем НетБихолдер за праћење пиратерије на Интернету. Прграм пресреће интернет-трафик у кафеима, хотелима, ресторанима и на другим јавним емстима, бележи и чува информације.

Ми све чешће чујемо за руске технологије које су признате у читавом свету, говори генерални директор за разраду сајтова руске компаније Стратег Јекатерина Аксјонова.

- У ствари то нису изоловане епизоде или случајни пробоји. То је систем. Русија је једна од малобројних земаља која је некада могла себи да дозволи да направи, а сада је у стању да подржава јаку националну математичку школу. Све што се дешава сада у великом програмирању, све узбудљиво, обећавајуће технологије типа Биг Дата, препознавање образаца, криптографија, све се гради на великој, озбиљној математици. Пошто она код нас постоји, имамо основу за стварање примењених технологија високог нивоа.

Руска компнија Дискавери Телеком Технолоџис ДТТ производи технику за прислушкивње мобилних телефона. Она је била основана у Москви, али сада има офисе у Швајцарској и САД, у Солт-Лејт-Ситију.

А у Њујорку руске технологије помажу становицима да прате кретање градских аутобуса преко телефона. Програм руске компаније Дорога.ТВ преко Џи-Пи-Еса одређује маршруте, штампа време кретања саображаја и може чак да сугерише како да не закасните на потребан аутобус.

Андреј Федјашин,