Владимир Путин постао лидер Народног фронта "за Русију"

14-06-2013 12:48:02 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Председник Владимир Путин стао је на чело Народног фронта "за Русију" који је сада преформатиран у Општеруски народни фронт. Такав је главни резултат оснивачког конгреса ове већ званичне друштвене организације која је окупила у Москви више од 1500 присталица шефа државе. Ових дана у руској престоници одржан је најочекиванији политички догађај последњих месеци.

Општеруски Народни фронт "за Русију" који се појавио на иницијативу Владимира Путина као неформално удружење његових истомишљеника, добио је статус друштвеног покрета. Од тренутка оснивања у ОНФ је ушло доста радних колектива, професионалних савеза, друштвених организација и једноставно угледних грађана земље. Од самог почетка Фронт је изјавио да има надпартијски карактер. Главни критеријум је поделити социјално-економски и политички курс шефа државе.

У суштини Народни фронт "за Русију" је постао платформа за друштвене иницијативе, механизам директног комуницирања председника са руским грађанима и усвајања одлука које земља највише очекује. За то време учесници организације су истакли читав низ предлога, између осталог о ограничавању чиновника у раскоши, издавању јединственог уџбеника историје, повратку звања Херој рада. Говорећи на конгресу, Владимир Путин је изјавио да је циљ Народног фронта уједињење нације у име процвата земље, повећање ефективности њених кључних институција.

Обједињени народни фронт треба да постане широки друштвени покрет, како би сви грађани земље имали могућност да постављају свје, народне задатке, да траже њихово испуњење, да померају са места она питања која понекада тону у бирократској мочвари. Да директно дају своје предлоге који ће потом постати закони и државна решења. Треба пружити могућност људима да утичу на друштвене процесе, да траже нове инструменте, вешто да их примењују, да кандидују нове људе на изборима. Али је најважније да рад буде жив и директно везан са интересима људи.

Треба истаћи да упркос уобичајеном мишљењу, нови покрет неће конкурисати главној политичкој странци – Јединственој Русији. Пре ће постати партнери, тим пре што су покрет основали између осталог представници партије власти. Задатак Фронта је да успостави директни дијалог друштва са влашћу на свим нивоима, подвукао је Владимир Путин.

- Врло бисмо желели да народ има могућност да захтева од шефа државе и од руководиоца најмањег насеља да испуњавају своје обавезе. А власт треба да делује отворено, поштено и ефикасно. Право народа је да тражи и да постиже најбоље могућности за живот, стваралаштво, посао, слободу самореализације, зато што успех Русије зависио од успеха сваког од нас.

На конгресу су утврђени статут покрета, састав руководећих и контролних органа. У централни штаб Фронта је ушло 55 људи, међу којима филмски режисер Карен Шахназаров, космонаут Валентина Терешкова, лекар Леонид Рошаљ, уметнички руководилац чувеног Маријинског театра Валериј Гергијев. Копредседници штаба су посланици Државне думе Станислав Говорухин и Олга Тимофејева, као и један од руководилаца Пословне Русије Александар Галушка. Осим тога, решено је питање чланства у покрету, које је бурно разматрано 11. јуна, првог дана конгреса. Ако су раније у ОНФ ступали колективи. сада је то индивидуална ствар.

Учесници конгреса су утврдили да се формира одељење Народног фронта у свим регионима земље, а такође су одобрили његов манифест. У том кључном документу се декларишу задаци покрета у контексту свестраног развоја Русије. Између осталог у свом програмском иступању на конгресу Владимир Путин је изложио своје погледе на будућност земље толико емоционално и упечатљиво, да је текст манифеста отишао у други план. Делегати су одложили папире и више пута скандирали Русија-Путин-ОНФ.

Илија Харламов,