Мит о космичком шовинизму

14-06-2013 03:51:26 | | Глас Русије, фото: из личного архива Е. Серовой, www.gctc.ru |


За 50 година колико је протекло од лета Валентине Терешкове, у космосу је боравило 56 жена. Мушкараца астронаута је данас већ 476. Толико велика разлика даје једним експертима повод да говоре о космичком шовинизму. Други то мишљење активно оповргавају. Једноствно жене су почеле да лете касније, а у орбити је још много тешког посла који може да уради и жена, али је боље и поштеније ако то уради мушкарац.

Време лета до МКС износи 6-7 сати. И то савременим бродовима. За време лета тежина сваког космонаута се увећава 7 пута, на старту и у првим сатима лета може да буде успорен крвоток, да ослаби вид. У бестежинском стању због ненавикнутости глава је тешка и боли због прилива крви. То да се стално осећате лоше норма је за оне који раде у орбити. Мноштвом експеримената и искуством 56 жена у космосу доказано је да је крхка жена у стању да све то преживи паралелно са мушкарцем. Истина, мушкарци не могу увек то да прихвате и на све начине се труде да сачувају жену, рекла је космонаут Јелена Кондакова:

- Како бих наговорила мужа, космонаута Валерија Рјумина да ме пусти бар на медицински преглед и да прођем у одред, мени је било потребно неколико година. И тек када се уверио да ми здравље није у реду и да нећу проћи, дао је пристанак.

Јелена Кондакова је на крају отишла у космос, при томе два пута, поставивши рекорд међу женама по дужини боравка у космосу. Истина, како би успоставила овај рекорд, како би се жена једноставно пребацила у орбиту или извела у отворени космос, потребне су додатне процедуре. На пример, Рускиње су имале среће са скафандерима – они се прилагођавају свим параметрима. А американке како би се сместиле у најмањи мушки скафандер, морају да облаче неколико десетина уметака који проширују рамена и леђа. У космосу жене врше технички и научни рад паралелно са мушкарцима. Сви они су првокласни стручњаци, истакао је космонаут Александар Серебров, који је 1982. године био у истој посади са Светланом Савицком:

- Она је била професионалац, добро припремљена. Припремала се добро, темељно. Почели смо да тренирамо у децембру, а полетела је већ крајем августа.

Космонаут Александар Волков није радио у космосу са женом, али то би било занимљиво искуство, сматра он:

- Нисам летео са женама, али мислим да на станици то дисциплинује посаду, не даје јој да се опусти, распусти. Ујутру треба обавезно да се обријеш да се појавиш пред женом у најбољем светлу.

Активно се боре са космичким шовинизмом и у САД. У орбити је већ боравило 46 Американки. Али оне су почеле да лете тек 80-их година, када су Валетнина Терешкова и Светлана Савицка већ доказале да жена може да ради у космосу. Тада је био покренут програм шатлова – великих комфорних бродова који се налазе у орбити само по неколико дана. Али као и 80-их, тако и сада, свака америчка одлука да се у космос пошаље жена је политичка, сматра руководилац Института за космичку политику Иван Моисејев.

У Америци се велика пажња поклања томе да сви представници становништва буду заступљени у космосу у једнаким пропорцијама, то прате. Али то је политичка одлука.

Ипак Американци допуштају велику грешку, бришући у орбити разлике полова, сматра водећи научни сарадник Института за медицинско-биолошке проблеме РАН Вадим Гушчин:

- Уоште говорити да жена или мушкарац раде у космосу вероватно није исправно. Треба користити јаке стране сваког пола и сваког конректног човека. Физички радови – није у том снага жене. Јелена Кондакова је на пример говорила да она такође може да врти шрафове као и мушкарац, али мушкарцима ће то бити пријатније да ураде, а ја ћу да урадим нешто друго.

Један од омиљених празника на МКС је 8. март. Сваке године мушкарци космонаути у првом реду руски, приређују изненађење женама које раде са њима раме уз раме, тако и онима који их слушају на Земљи. Традиција је постало извођење песама као и припрема поклона за жене космонауте.

Анастасија Першкина,