Аркадиј Чернецки: Презентација Русије за ЕКСПО била најбоља

14-06-2013 01:57:48 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Русија је представила своју пријаву за ЕКСПО 2020. О презентацији је за Глас Русије говорио председник Надзорног одбора Комитета за пријаве Експо 2020 Аркадиј Чернецки. Број кандидата за организацију Светске изложбе ЕКСПО 2020 се смањио на четири. Испао је Тајланд: комисија је оценила да влада ове земље не даје неопходне гаранције за успешну организацију изложбе у тајландском граду Ајутаји.

За организацију изложбе се и даље боре Јекатеринбург из Русије, Дубаи из УАЕ, Сао Паоло из Бразила и Измир из Турске. Потпредседник владе РФ Аркадиј Дворкович је на прес конференцији у Паризу рекао да је презентација пријаве Јекатеринбурга за ЕКСПО 2020 обухватила детаљан план догађаја, постало је јасно како ће изгледати павиљони, како ће бити организован ЕКСПО парк. Била је појачана и политичка подршка пријаве у којој је учествовао председник Русије. Детаљно се ради на главној теми Глобални разум. За неколико недеља ће се у Јекатеринбургу одржати симпозијум на тему пријаве и на њему ће учествовати Дмитриј Медведев.

Гласање за избор града домаћина ЕКСПО 2020 ће се одржати у Паризу у новембру 2013.

О томе како је прошла презентација руске пријаве у интервјуу за Глас Русије је испричао председник Надзорног одбора Комитета за пријаве Експо 2020 Аркадиј Чернецки.

Како је изгледала наша презентација? Чиме сте покушали да привучете жири?

- Бојим се да не испаднем нескроман, али моје колеге и ја имамо утисак да је презентација Русије овај пут била најбоља од све четири, које су представљене Међународном бироу изложбе. Чиме смо хтели да привучемо чланове Међународног бироа изложбе? Ради се о неколико тема које су константно присутне на последњим презентацијама. То је наша главна тема Глобални разум. То је рад наших студената у многим земљама у развоју куда они носе нове идеје, нове технологије, обезбеђују комуникацију међу разним деловима света, говоре о Јекатеринбургу. Прошли пут, када је показан први део овог програма, он је изазвао велики интерес. Овај пут смо показали неколико спотова и порука о Јекатеринбургу, о његовим могућностима, о лепотама уралског краја, о лепотама Русије. Вероватно, су два главна момента на презентацији били: директно обраћање председника Руске Федерације Владимира Путина о неопходности организације изложбе ЕКСПО 2020 у Русији и у Јекатеринбургу. Он је рекао да Русија од 1851. године учествује на овим изложбама, али да никада није била домаћин ни једне изложбе, као и да је дошло време да се та неправда исправи. А, други моменат, који је изазвао врло бурну реакцију код свих на презентацији, је био када су се из орбите јавили наши космонаути и говорили о Јекатеринбургу и могућностима које пружа наша земља. Наравно, да те могућности, које ми имамо нема ни једна земља која се кандидовала за домаћина изложбе.

Чак и космонаути позивају све у Јекатеринбург. Истовремено, потпредседник владе Русије Аркадиј Дворкович је изјавио да је испадање Тајланда из даље борбе само појачало конкуренцију међу осталим кандидатима. Реците, да ли постоји шанса да Русија победи? Шта Ви мислите?

- Ако се упореди почетак кампање, када смо тек кренули у борбу, и садашње стање, сматрам да су наше шансе постале много веће. Имамо јако озбиљне конкуренте. И Дубаи, и Сан Паоло су међу највећим градовима света. Измир, коме ово није прво такмичење, јер је изгубио у борби за домаћина ЕКСПО 2015. Али, се са невиђеним жаром укључио у борбу за 2020. годину. Они имају неко искуство, успостављене везе. И због свега тога он је прилично велика опасност и конкуренција. Али, без обзира на све то, ми имамо своје аргументе. Инспекцијска комисија је утврдила врло висок степен спремности и самог града, као и државе. То је јако важно, и због тога Тајланд није ушао у други круг. Управо због тога што држава није дала потребне гаранције да овакав догађај од светске важности има подршку државе. Зато је Ајутаја отпала. Ми смо добили високе оцене од инспекцијске комисије. Како на регионалном, тако и на нивоу владе. Све потребне гаранције су дате. Зато је данас Јекатеринбург апсолутно равноправан у борби са конкурентима и ми сматрамо да можемо победити.