УН у част Валентине Терешкове

14-06-2013 02:04:23 | | Глас Русије/ vostok.rs |


12. jуна, у бечком центру УН је откривена изложба фотографија посвећена Валентини Терешковој и 50-годишњици њеног лета у свемир, која ће се у свету обележити 16. јуна.

У централном делу дворане је постављена велика фотографија Терешкове у шлему са натписом СССР. Бројне фотографије говоре о животу прве жене-астронаута, њеном пријатељству са Јуријем Гагарином и другим истраживачима космоса, као и о њеном каснијем раду у својству посланика и јавног радника.

Водећи аустријски лист Wiener Zeitung посветио је Валентини Терешковој две рубрике, под називом "Еманципација у свемиру." Лист Der Standart је објавио да се Валентина у младости, која је била ткач по занимању, одушевљавала падобранством и импресионирана летом Јурија Гагарина поднела захтев за пријем у одред космонаута. Летење у свемир за жене као и за мушкарце, посебно у тим годинама, било је праћено не само великим физичким и психичким напорима, већ и опасностима по живот. Тек кроз двадесет година, у Совјетском Савезу се појавила друга жена-космонаут - Светлана Савицкаја, док је трећа Рускиња која је полетела у орбиту била Елена Кондакова. Упркос тешкоћама, како је недавно признала Терешкова, она је спремна да одлети на Марс, чак и без "повратне карте ".

13. јуна, у сали бечког Музеја историје природе, Валентина Терешкова и њене колегинице, Американка Џанет Л. Каванди, Роберта Бондар из Канаде, Јапанка Чиаки Мукај, Хелен Шарман из Велике Британије и Кинескиња Лиу Јанг ће говорити о својим искуствима истраживача свемира и поделити своја мишљења по питању будућег освајања свемира.