ЕУ и Кина улазе у „вински рат“

14-06-2013 02:10:11 | | Глас Русије, фото: SXC.hu/ vostok.rs |


ЕУ и Кина улазе у прави вински рат. То, да се Кина већ давно претворила у светску фабрику копија и кривотворене најразличитије могуће робе, опште је познато. Али „вински рат“ је почео неочекивано. Ударивши не по американцима, већ по европљанима. И зашто су се теоретска питања међу ЕУ и Кином баш сада појавила и на практичном нивоу?

Као прво, то је најпре због појаве два вида роба које за европљане имају свети карактер, а сад наравно потичу из Кине. То је, под број један- тржиште соларних батерија, које је отелотворење европске љубави ка обновљивим енергијама, а као друго- то је тржиште вина.

„Виновници“- кинеска страна, по мишљењу низа држава чланица ЕУ, на челу са Француском, Италијом и Шпанијом, криви су због испорука соларних батерија по дампинг ценама. Под притиском ових држава, руководство ЕУ је ових дана донело одлуку да уведе порез на одговарајући увоз из Кине. Као одговор, кинеска влада је покренула питање о неконтролисаном извозу из Европе у Кину и обратно вина сумњивог квалитета по не мање сумњивим ценама.

А шта о томе мисле у државама Јужне Европе? Чувени италијански енолог, Лучија Боцано, која потиче из познате породице виноградара и власника винарије „Подере Албрезе“ у интервјуу „Гласу Русије“ окривила је и кинеску страну, али и признала одређене грехе својих сународника:

- Наше искуство на кинеском тржишту показује да када смо покушавали да извеземо наша вина на њихово тржиште, ми смо се сусрели са великим бројем проблема. Као пример- појавила су се експортна вина по веома ниским ценама- на пример „Кјанти“ који није имало цену у оквирма онога што винари сматрају примереним. Испоствља се да постоје компаније који купују вино на велико, и баве се пуњењем и препродајом. На то свакако троше мање новца и снаге него на производњу. Зато, по мом мишљењу, проблем нису само кинеске јефтине копије, колико и несавесна конкуренција наших италијанских „колега“- ако их уопште тако можемо назвати.

„Ако ЕУ мисли да може да огради своје интересе увођењем санкција, требало би да схвате, да пред њима не стоји Кина, каквом је она некада била“- тврди Чен Жимин, професор Фуданског универзитета у Шангају, специјалиста за ЕУ.

Саме САД су заузеле значајно уздржанију позицију у односу полемике ЕУ и Кине, што је потпуно јасно. Кина је највећи светски власник америчког дуга, који је номинован у доларима и зато је она у могућности да се обруши на америчку економију, као и на сав светски монетарни систем. А та је опасност страшнија од „винских“ размирица са ЕУ.

Искендеров П., Санти Т., Ди Трани Л.