Након 40 година обелодањена тајна смрти Јурија Гагарина

14-06-2013 04:02:23 | | RT/ vostok.rs |


После више од 40 година тајности, објављен је прави узрок смрти првог човека у свемиру, совјетског космонаута Јурија Гагарина. Истакнути руски космонаут Алексеј Леонов открива истину, која се крила иза догађаја тог трагичног дана.

Алексеј Леонов, први човек који је руководио свемирском шетњом 1965. године, већ више од 20 година покушава да добије дозволу да открије детаље о томе шта се десило са легендарним Јуријем Гагарином, марта 1968. године.

У то време, Државна комисија, основана да истражи несрећу (у којој је Леонов учествовао), закључила је да је посада авиона МиГ-15УТИ, коју су чинили Јуриј Гагарин и искусни инструктор Владимира Сериогин, покушала да избегне страно тело - гуске или балон - извођењем маневра, који је и довео до ковита и, на крају, судара са земљом. Оба пилота су погинула у том пробном лету.

"Цивили би поверовали у тај закључак, али не и професионалци", рекао је Леонов за РТ. Леонов је одувек имао чврст став против тајности око Гагаринове смрти, а хтео је да бар његова породица сазна истину.

"У ствари, све се другачије одиграло", каже он.

Према извештају са којег је скинута ознака тајности, иза трагичног инцидента стоји људски фактор - неовлашћени борбени авион СУ-15 је летео опасно близу Гагариновог авиона.

"У овом случају, пилот СУ-15 није пратио правила, силазећи ка висини од 450 метара. То знам јер сам био тамо, чуо сам звук и разговарао са сведоцима. У току давања пуног потиска, авион је смањио удаљеност на 10 до 15 метара у облацима, прошао близу Гагариовог авиона, окренуо свој авион, пославши тако Гагаринов авион у ковит -дубоку спиралу, да будем прецизнији – при брзини од 750 километара на сат, "каже Леонов.

Међутим, још увек није обелодањено име човека, који је одговоран за Гагаринову смрт. Чување његове анонимности је услов под којим је Леонову дозвољено да говори о томе. Једино се зна да пилот сада има 80 година и да је лошег здравља.

"Обећао сам да га нећу именовати", рекао је Леонов.

Годинама су теорије завере обавијале догађаје који су се десили тог дана. Међу њима се спомињало и самоубиство –па чак и судар са НЛО-ом.

У сваком погледу, случај је затворен, и сви треба да сазнају истину. Такав је закључак прве жене у свемиру, рускиње Валентине Терешкове. Она је говорила на конференцији за новинаре у седишту УН-а у Бечу, где је учествовала на конференцији Комитета за мирно коришћење свемира.

"Једино жалим је што је требало толико времена да се открије истина ", рекла је она. "Али, коначно можемо одахнути."

За Терешкову, Гагаринова смрт није била само трагедија, већ и завршетак каријере. Држава јој једноставно више није дозволила да полети, јер би могућност губитка другог космонаута таквог реномеа, једноставно била катастрофална.

"Забранили су ми да икад више полетим, чак и да пилотирам авионима. Реперкусије смрти једног космонаута су биле толико велике да су хтели да ме држе на сигурном. "

Али извор најдубље туге Терешкове још увек лежи у Гагариновој смрти. Покушала је да задржи сузе, говорећи: "Још увек ми недостаје. То је губитак не само за нас колеге космонауте, већ и за целу заједницу. "