У Прагу поново поплава, овог пута - политичка

15-06-2013 11:50:03 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Прагу је експлодирала нова информациона „бомба“: у ноћи између 12. и 13. јуна одељење за борбу против организованог криминала извршило је претрес у згради владе. Исте ноћи и наредног дана ухапшено је много утицајних лица и чиновника на високим дужностима.

Међу њима су бивши министар, бивши вођа фракције странке грађанских демократа у парламенту, бивши посланик, руководилац апарата владе Љубомир Поул. Ухапшена је и Јана Нагијева – шеф канцеларије актуелног чешког премијера Петра Нечаса. Претрес је извршен у министарству одбране земље и влади града Прага. Како преноси полиција, претреси и хапшења ће се наставити.

По коментарима које је за „Глас Русије“ дао политички аналитичар Јан Петранек:

- После бујица дошла је политичка поплава. Тешко је рећи чиме ће се све ово завршити. Засад нико не зна главно – да ли је у све ово „умешан“ премијер земље Петр Нечас? Али, судећи по свему, он је заиста крајње зачуђен због свега што се дешава и очигледно није знао чиме се заправо баве људи из његове околине. Пре свега ради се о његовој „десној руци“, пањи Нагијевој. Ако буде доказана њена кривица, шеф владе због моралних разлога неће моћи да остане на својој дужности.

Током дана стално су пристизале нове информације из Чешке. Почели су да се појављују детаљи тужби које се подносе против државних радника. Да ли је све то било неочекивано за чешко друштво? Тешко. Грађани земље су знали да у највишим структурама власти влада јавашлук, да свако тежи ка томе да приграби државну својину. Сад сви у Чешкој нестрпљиво очекују резултате истраге како би схватили о каквим конкретно оптужбама се ради. Засад, по мишљењу Јана Петранека, у јавном мњењу преовладава један осећај:

- Веома и веома нас је срамота због политичара које смо изабрали...

Гајане Ханова,