САД: ирачки хемијски сценарио за Сирију?

15-06-2013 12:56:25 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


САД почињу испоруке наоружања сиријским побуњеницима. Како је објавио заменик помоћника председника за националну безбедност Бен Роде, председник САД Барак Обама је донео овакву одлуку као одговор на наводну примену хемијског оружја против побуњеника од стране сиријске војске. Потврде да је сиријска војска у марту ове године користила сарин тобоже су стигле од CIA-e.

У изјави Беле куће говори се да су докази били сакупљени на основу изјава бораца и анализа. Вашингтон је истина признао да сваки позитивни резултат анализе указује на то да се индивидуум подвргавао деловању сарина, али то нам не даје представу о томе где и када и ко сноси одговорност за то.

Како је изјавио Родс, доказиCIA-eвећ су предати Русији и ова тема ће се разматрати на самиту Велике осморке у Сверној Ирској 17. и 18. јуна.

Епизода око могуће примене зарина десила се у марту. Опозиција је оптужила сиријску војску за коришћење хемијског оружја. А крајем маја турске специјалне службе су задржале поред сиријске границе 12 побуњеника. Они су имали контејнер у којем је пронађен сарин.

Министар иностраних послова Русије је међу првима затражио брижљиву независну истрагу ових чињеница снагама УН. Касније је констатовао да су такву истрагу фактички осујетили западни савезници опозиције. Ево шта је рекао Сергеј Лавров на конференцији за штампу у Москви 31. маја ове године.

- Ми смо више пута упозоравали да око ове теме могу постојати разне провокације, зато смо инсистирали на брижљивој истрази свих података о примени хемијских отровних супстанци и подржали молбу сиријске владе да се усмере групе експерата ради истраге инцидента код Алепа. Крајње смо разочарани тиме што због политичких игара Секретаријат УН није могао конкретно и брзо да се одазове на ову молбу, већ је поставио неосноване са наше тачке гледишта услове, због којих није реализована мисија „по свежим траговима“.

Лавров је подсетио да члан независне комисије за истрагу кршења људских права у Сирији под окриљем УН Карла дел Понте, неколико пута је упозоравала да има податке да управо наоружани екстремисти користе хемијске отровне супстанце.

Једном су САД већ користиле лажне информације о оружју за масовно уништавање ради оправдања упада у Ирак. 2003. године државни секретар САД Колин Пауел је чак показао у СБ УН неку белу отровну супстанцу у епрувети коју је тобоже Ција нашла у Ираку. 2011. године у интервјуу за лондонски Гардијан Пауел је признао да је то била лаж и да суCIAи Пентагон дали непроверене информације.

Међутим основна маса наоружања стиже на располагање опозиционог Врховног војног савета Сирије и његовог шефа, генерала Салима Идриса, рекао је Родс.

- Тренутно фокусирамо напоре на јачање ефикасности опозиционог Вишег војног савета и на координацију дејстава на пружању помоћи од стране наших савезника и партнера. Асадова влада мора да схвати да ћемо квалитетно и квантитативно увећавати помоћ, укључујући директну подршку одредима опозиције.

Родс није прецизирао које ће тачно наоружање доспети сиријским побуњеницима и када ће се то десити. Али амерички листови пишу да је реч о аутоматском наоружању, муницији и противтенковском наоружању. Највероватније испоруке су већ започеле. У Авганистну и Ираку САД имају нагомилане колосалне резерве наоружања.

Андреј Федјашин,