Налазите се на страници > Почетна > Политика > Рација у чешкој влади

Рација у чешкој влади

15-06-2013 01:08:05 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Чешки председник Милош Земан сазвао је хитну седницу због операције великих размера коју спроводи национална управа за борбу против организованог криминала. У њене задатке спада борба против корупције, трговине оружјем и експлозивима, тероризма и илегалне миграције.

У републици су ухапшени неки чланови владајуће Грађанске демократске партије, између осталих, бивши председник парламентарне фракције Петр Тлухорж и бивши министар пољопривреде Иван Фукс, као и бивши руководилац војне обавештајне службе Андреј Паленик. Чешка штампа преноси да су осумњичени за учествовање у противзаконитој делатности.

Европски медији су догађаје у Чешкој већ назвали „полицијском рацијом у кабинету министара“. Претреси су спровођени у Прагу, као и у вилама и канцеларијама бизнисмена блиских Грађанској демократској партији, на чијем челу се налази премијер-министар Чешке Петр Нечас.

Истражне радње се одвијају и у министарству одбране, згради владе града Прага и другим државним установама. У операцији која по подацима медија може трајати до недеље, ангажовано је укупно око четири стотине полицијских радника. Министар унутрашњих послова Чешке Јан Кубица је саопштио да су код председника владе већ били представници јавног тужилаштва и руководилац полицијске бригаде за борбу против организованог криминала.

- Нико није упао у штаб владе, једноставно су нас посетили представници јавног тужилаштва и шеф одељења полиције за борбу против организованог криминала. Разговарали су с премијер-министром и сачинили записник. Овим предметом се већ бави јавни тужилац. Он је дао низ налога иследницима. Њихова овлашћења су јасно дефинисана од стране Државног јавног тужилаштва. Засад не могу ништа више да кажем. Као прво, зато што више ништа не знам, као друго, зато што немам овлашћења да откријем неке детаље.

Премијер-министар је пожурио да изјави да „ни он, ни његове колеге нису учиниле ништа непоштено и да не види разлоге за подношење оставке и распуштање владе“. У случају да почне истрага чешки премијер ће бити принуђен да напусти дужности руководиоца владе и лидера Грађанске демократске партије. Неки представници чешке опозиције су већ изјавили да ће цео кабинет министара морати да поднесе оставку и да земљи предстоје ванредни парламентарни избори.

На хитну седницу код председника Чешке су осим премијер-министра, позвани шеф полиције Мартин Червичка и лидер највеће опозиционе Чешке социјалдемократске партије Богуслав Соботка.

Зна се да је чешки МУП операцију великих размера припремао око 2 године у току којих је праћено и снимано на стотине телефонских разговора чиновника, политичара и бизнисмена. У међувремену је посланички дим, доњи дом Чешког парламента, на захтев опозиције чак укинуо парламентарне дебате у очекивању објашњења од стране премијер-министра. Сам он је поводом привођења чланова владајуће Грађанске демократске партије пожурио да сазове ванредну седницу Савета безбедности Чешке.

Александар Шишло,