Севастопољ: град ратне славе

15-06-2013 07:15:10 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/ vostok.rs |


Парада оркестара, парови који играју валцер на булеварима, фестиал падобранства и ватромет... У Севастопољу се 14. јуна обележила 230. годишњица оснивања града. Финални акорд празника је грандиозни концерт који ће бити одржан у недељу. Ма којој држави да припада Севастопољ, он је био, јесте и биће град руске ратне славе, у то су уверени његови становници и већина историчара.

Историја Севастопоља нераскидиво је везана за име његовог оснивача – Јекатерине Друге. У априлу 1783. године руска царица је издала Манифест о придруживању одузетог од Турака Крима Руској империји. Буквално неколико дана касније она је потписала указ о оснивању Црноморске флоте. 13. маја исте године у Ахтиарски залив који се налази у југозападном делу полуострва ушло је 11 бродова Азовске флотиле. Њоме је командовао учесник Чесменске битке вице-адмирал Федот Клокачов. Касније им се придружило 17 бородва Дњепровске флотиле, поставивши основу Црноморксе флоте. Неколико месеци касније Ахтиарском насељу дато је име Севастопољ, у преводу са грчког – величанствени град. Он је постао главна база за руску флоту на Црном мору, говори историчар, аутор књиге Придруживање Крима очима сведока Наталија Болотина.

- Ова територија је освајана и изграђивана снагама читавог народа Руске империје. Овде су били локални стновници, овде су се пресељавали из Централне Русије. Али први градитељи Севастопоља су били војници морнари. Они су градили куће, правили луку, чувено Јекатерининско степениште. Бродови Црноморске флоте су били прво прављени у месту Потемкина у Белорусији, оданде су у деловима били спуштани и склапани. Врло велику помоћ Црноморској флоти указала је Балтичка – одатле су били послати морнари и бродови.

У историји града, као и читавог Крима, много је спорних епизода. 1948. године Севастопољ је био издвојен као самостално административно-привредни центар у састафу РСФСР, а 1954. је ушао у састав Украјинске ССР. После распада Совјетског Савеза град је постао део Украјине, мада украјински устав му оставља специјални статус. Базирање руске флоте на територији Украјине служи као повољна основа за политичке игре руководства у Кијеву. Ипак најважније је да је то јуначка прошлост Севастопоља, уверен је доктор историје, политиколог Виктор Кувалдин.

- Севастопољ, ма којој држави да припада, био је, јесте и биће град руске ратне славе. То је један од камења-темељаца руске товревине. Севастопљ је освојио то право и јуначком одбранм града у време Кримског рата средином 19. века и тиме што је поново себе показао као херој у време Великог Отаџбинског рата. Зато је Севастопљ за многе у Русији је само место на карти, већ део онога што се може назвати националним благом.

Јуначка прошлост спаја. Руски и украјински морнари су у мају прославили 230. годишњицу оснивања Црноморске флоте. Тако ће заједно са свим становницима Севстопоља припадници Црноморске флоте прославити јубилеј родног града. Јер без обзира на све политичке потресе последњих деценија, већина Украјинаца види у Русији братску или пријатељску земљу.

Андреј Смирнов,