Немачки бизнис високо цени учешће на Економском форуму у Санкт Петербургу

16-06-2013 11:44:45 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Шеф Московског представништва удружења привредних комора Немачке Михаел Хармс више пута је био учесник Међународног економског форума у Санкт Петербургу. Овај економски форум је користан и за Русију, и има међународни значај, јер се у његовим оквирима одржава низ семинара, подносе се реферати о глобалним економским тенденцијама, - изјавио је Хармс у ексклузивном интервјуу „Гласу Русије“ уочи XVII форума, који се одржава 20-22. јуна.

Ваша очекивања од Међународног економског форуна у Санкт Петербургу 2013. године.

- Очекујем да чујем дефинисање политичке и економске позиције Русије, традиционалан говор председника и других високих руских политичара и економиста. Они би могли да прикажу позиције нашег данашњег економског тренутка, економске и политичко-економске приоритетне задатке руске владе у ближој будућности, листу нових иницијатива. Уобичајено је да сваке године буде нешто ново.

Колико је значајно одржавање форума, као што је Међународни економски форум у Санкт Петербургу?

- На овом форуму је могуће добити представу о најновијим тенденцијама руске економске политике. Такође је он има изузетно широки тематски спектар и интересантне излагаче. Заступљене су теме енергетске политике, аутомобилске индустрије, светске трговинске организације, улоге Кине и друга интересантна питања.

Ове године Ви учествујете у раду округлог стола „Територија бизниса – територија живота“ о развоју малог и средњег бизниса. Која питања планирате да иницирате?

- За нас је то веома значајна тема, из разлога што су већина чланова Руско-немачке спољнотрговинске коморе управо представници средњег и малог бизниса. Желимо да учврстимо наше односе и да доведемо на руско тржиште више фирми, као и да ефикасније сарађујемо са руском средњом класом предузимача. Очигледно је да су за средње предузимаче веома значајни базни услови, међу којима су утврђени правни оквири, смањење утицаја бирократије, продуктиван развој постојећих пројеката и покретање нових иницијатива. Неопходно је да постоји одговарајућа физичка инфраструктура, односно земљишни простор, обезбеђени енергенти итд. Такође је веома значајно питање кадрова, јер су потребни школовани инжењери и стручњаци. Ова три питања су за нас од великог значаја и намеравамо да их продискутујемо у оквиру округлог стола.

Како оцењујете данашње тенденције у малом и средњем бизнису?

- Тенденције у средњој класи предузимаштва су позитивне. Одвија се модернизација руске индустрије, постоје веома успешне гране, на пример аутомобилска индустрија и област испоруке аутомобила. Такође се успешно развијају информационе и телекомумикационе технологије, инжењерство. Све то наводи на позитиван развој у средњој класи пословања. Тако да су економске тенденције позитивне.

Кира Калињина,


КАТЕГОРИЈЕ