Кинези преко Никарагве спајају Атлантик и Пацифик

16-06-2013 10:59:58 | | fakti.org/ vostok.rs |


Кинези не само да увелико побеђују и потискују Американце, већ и да трче испред ниих - на њиховом терену.

Компанија из Хонг Конга Canal Development Investment Co. (HKND Group), потписала је уговор са Никарагвом о концесији за изградњу великог међуокеанског канала који ће спајати Атлантски океан и Пацифик.

На свечаности у Палати народа, никарагвански „El Comandante Daniel“ (како шефа државе Данијела Ортегу ословљавају сународници) у пратњи супруге, песникиње и револуционарке Розарије Муриљо и боса HKND Group, Ванга Јинга, изјавио је да је потписивање уговора о градњи први корак у реализацији„великог сна“.

Ортега је нагласио да ће заједно с корпорацијом HKND и са групом стручњака из целог света бити обављен посао који је „Законом 840“ одобрила Народна скупштина Никарагве која се од америчког сателита претворила у озбиљног конкурента интересима севернамеричких компанија у региону.

Открио је да је уговор о том мега-пројекту резултат рада Никарагве и кинеске фирме.

„Ово је пројект који ће нам олакшати борбу против сиромаштва јер ћемо зарађено од њега користити за благостање и просперитет народа Никарагве“, изјавио је никарагвански „El Comandante“.

Данијел ОртегаиВанг Јинг

У наставку је подсетио да су Американци у своје време радили пројекат за канал преко Никарагве, па изградили Панамски и додао:

„Овог тренутка Панамски канал - због повећаног поморског промета и светске трговине - након сто година постојања треба проширити. Зато смо одлучили да ступимо у контакт са господином Јингом, који ће обавити организациони део посла, уложити капитал и понудити стручњаке. Његова компанија ће осигурати средства и технологију како би се успешно реализовао овај пројект и од сна постао стварност“.

Ортега је истовремено подсетио да су лидери Шпаније и Енглеске знали колико је стратешки важан положај Никарагве кад су размишљали о скраћивању пловног пута између два океана.

„Ово је први пут да се прави студија изводљивости још од времена изградње Панамског канала и након обављеног посла свима је јасно да се ради о одрживом пројекту. Сједињене Државе никада нису направиле тако добру студију, нити ће је икад направити” - указао је никарагвански председник.

Ортега је открио да је Бараку Обами предочио да и америчке фирме могу учествовати у пројекту, али досад ниједна није контактирала владу у Манагви.

Сам никарагвански канал ће бити дугачак око 133 миље, док је Панами дугачак 48 миља. У договору с кинеским партнерима, одлучено је да ће се градити канал која предвиђа пробијање 190km пловног пута преко копна, а осталих 80km ће ићи преко језера Кокиболка.

Радови ће почети у мају 2014. а трајаће 10 година и кинеске инвеститоре из HKND групе ће коштати 40 милијарди долара.

Кинези ће заузврат добити концесију за наплату у трајању од 100 година, а Никарагва ће се бринути о пропратној инфраструктури која нема везе са самим каналом.

HKND групе ће током трајања концесије Никарагви давати 10 милиона долара годишње.