Географ је глобус пропио, али освојио Кинотавр

16-06-2013 12:11:55 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Фестивал Кинотавр, главна смотра руске кинематорграије завршена 9. јуна у црноморском граду Сочију, остаће запамћена по отркићима.

Као прво, по филму коме предвиђају огроман успех код публике – Географ глобус пропио Александар Велединског. Он је добио гран-при фестивала. Као друго, по филму Интимна места, који називају новом речи у руској филмској еротици. Тако пријатна и усхићена церемонија као на затварању 24. Кинотавра није одржана одавно. Сала Зимског театра је одјекивала од овација. То је са задовољством приметио председник Попечитељског савета фестивала режисер Фјодор Бондарчук.

- То је онај случај када сала прима уметнике и филмске ствараоце на овој сцени са таквом љубављу, осећањем саучешћа и поноса да једноставно желим да захвалим свима вама... Хвала!

Узрок свеопшег ликовања био је у првом реду апсолутни тријумф филма Александар Велединског Географ глобус пропио.

филм је снимљен по истоименом роману савременог писца Алексеја Иванова. У главној улози је један од најбољих руских глумаца Константин Хабенски. Његов јунак ради као наставник географије у обичној школи. Он је паметан и шармантан, мада воли да попије. Има успеха код жена, али не може да нађе заједнички језик са супрогом лепотицом. Не подноси своје ученике, ипак их води на терен, што постаје кулминација сижеа. Филм је пун ироније и светле туге. Он је несумњиво савремен и истовремено подсећа на најбоље обрасце совјетске кинематографије, које су гледали милиони. Географ је однео на Кинотавру многе нагарде: осим Гран-прија добио је награду за најбољу музику, најбољу мушку улогу, чак награду од жирија филмских дистрбутера, који се ове године први пут појавио на фестивалу. Наравно, срећан сам!, признао је у интервјуу за Глас Русије режисер Александар Веледински.

- Мени се чинило да је то достојан, добар филм, али такав пријем нисам очекивао, да будем искрен. И томе се врло радујем. Врло је пријатно прућати људима радост, а људи су излазили срећни, просветљени, чак се не плашим то да кажем!

Жири филмских дистрибутера је обећао филму Велединског помоћ у дистрибуцији. Што се тиче другог победника Кинотавра – филма дебитаната Наталиеј Меркулое и Алексеја Чупова Интимна места – његова биоскопска судбина за сада је нејасна. Али можете да не сумњате – на крају крајева филм ће видети сви који то пожеле. то је отворена прича о еротским комплексима и патњама које они изазивају. О невидљивим свету ратовима који се воде у многим породицама, али главно је – у душама људи који нису у стању да схвате себе и прихвате. Глумица Јулија Ауг која је играла у овом филму добила је награду за најбољу женску улогу. У интервјуу за Глас Русије рекла је:

- Знате, пронашла сам је у себи, тачније увек сам знала да она у мени постоји, али сам је открила и сада се не бојим ње, страшне жене! Ове страшне жене видимо на сваком кораку, оне су у дечијим вртићима, школама, у влади. И све су једнаке, зато што су несрећне.

Филм Интимна места је био проглашен за најбољи деби Кинотавра. Он је такође добио диплому Удружења филмских критичара.

Рита Болотска,