ВТБ жели да ребрендира српску «ћерку» и преименује је у ВТБ Србија

17-06-2013 10:53:35 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


ВТБ планира да преименује српску ћерку, која је групи припала куповином Московске банке, у ВТБ Србија, и жели да она буде главна банка за заједничке пројекте, рекао је у интервју агенцији Прајм, виши потпредседник ВТБ Миахил Јакуњин.

Првобитно су планови ВТБ предвиђали продају српске Московске банке у Београду, међутим, затим је група прекинула преговоре са потенцијалним купцима, одлучивши да сачува средства и учини их основом за одржавање економских веза РФ и Србије. Захваљујући развоју билатералних веза,које су се одразиле на пројекат изградње гасовода Јужни ток, пројекат РЖД за реконструкцију железница, банка је добила читав низ клијената, како србских, тако и руских.

Клијенти наше српске банке већ су структура РЖД и компанија Србијагас, која је партнер Гаспрома на изградњи Јужног тока – рекао је Јакуњин. Московска банка у Београду је универзална банка, у којој 87% кредитног портфолија чини пословање са привредом, а остали део је малопродаја са комплетном линијом производа. Планирамо да развијамо банку у оба правца. У скорије време биће урађен ребрендинг банке, планирамо да је преименујемо у ВТБ Србија - изјавио је топ менаџер.

Банка је била непрофитабилна 2011. године, прошле године је имала мањи профит, остваривши позитивне резултате и у првом кварталу 2013. године. Према стратегији развоја банке до 2017. године, наша србска ћерка треба да постане главна банка за заједничке руско-српске пројекте са акцентом на сервисирању великих домаћих компанија, који раде у Србији, као што су РЖД, Гаспром, Гаспромњефт – рекао је Јакуњин. Он је додао да већ сада банка активно послује са многим великим србским компанијама у области гасне, авиоиндустрије и других сектора.