Нови председник Ирана: свима ће бити добро

17-06-2013 01:55:19 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Иран је добио новог председника. То је постао Хасан Роухани. Он је сакупио на изборима 14. јуна преко 50% гласова, оставивши далеко иза себе остале претенденте. Међу првима победу на изборима Хасану Роуханију је честитао руски председник Владимир Путин. Он је изразио уверење да ће делатност новог шефа Исламске Републике Иран доприносити процвату пријатељског народа и даљем јачању руско-иранских односа. Москва је са своје стрне спремна да подржава и развија сарадњу.

Тешко да би Роуханију пошло за руком да сакупи такав број гласова када не би обећао конзервативцима да ће ојачати исламску државу, умеренима да ће је учитини напредном, а либералима да ће осигурати изградњу грађанског друштва. И чак да ће разрадити Повељу грађанских слобода. Обећавши да ће за време његовог мандата све бити добро, Роухани је осигурао себи подршку таквог широког спектра јавности да његовим конкурентима није оставио шансе да победе.

Вашингтон се ограничио протоколном констатацијом признања победе и изразио спремност да директно сарађује са новим иранским руководством у регулисању нуклеарног проблема Ирана. Али управо око тога и могу да се појаве тешкоће, без обзира на прозападност и попустљивост Роуханија на први поглед. Он је неколико година био на челу иранске делегације на преговорима о нуклеарном проблему. Али у Ирану, где последња реч припади врховном свештенству, председник не може све.

Нуклеарни програм Ирана је питање националног поноса становника земље. Техеран не планира да одустане од ње ни са једним председником, уверен је уредник листа Савремени Иран Игор Панкратенко.

- Друга је ствар брзина оних корака којима Иран прилази развијању овог нуклеарног програма. Овде, разуме се, Роухани има умеренији став. Иранци више воле да се ослањају на сопствене снаге и рачунају да ће им у цивилном освајању нуклеарне енергетике бити пружена помоћ од стране Русије. Помоћ у изградњи нуклеарних централа.

Нови председник земље један је од блиских сарадника имама Хомејнија – вође револуције против шаха 1979. године. Он је 20 година био посланик меџлиса, локалног парламента, 16 година је био на дужности председника Вишег савета националне безбедности.

Одмах после објављивања резултата избора Техеран су препуниле гомиле радосних Иранаца који су прослављали смену режима. Осам година управе конзервативног председника Ахмадинеџада уморило је људе. У његово време односи Ирана са Западом су достигли највишу тачку напетости. Роухани је са своје стране обећао да ће конструктивно сарађивати са Западом, успоставити са њим односе и постићи укидање економских санкција. Он је рекао да је спреман на компромисе са Западом у име укидања економских санкција Ирану, али уз поштовање националних интреса.

Руски експерти кажу да треба дати Роуханију време да учини прве кораке, а затим тек судити о истинитости његових обећања.

Најнегативније на избор председника реформатора у Ирану је реаговао Израел. Изабрани председник, изјавило је МИП Израела, номинован је од стране ајатоле Алија Хаменеија, који је дисквалификовао оне кандидате који се не слажу са његовим екстремистичким погледима. Тако да у том правцу никаквих побољшања нема на помолу.

Андреј Федјашин,