Путин ће уз помоћ Фронта објединити нацију

17-06-2013 02:03:10 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Oве недеље десио се један од најочекиванијих политичких догађаја у Русији. Председник Владимир Путин стао је на чело Оптеруског друштвеног покрета Народни фронт за Русију у који је од сада претворен Општеруски народни Фронт (ОНФ).

Општеруски народни фронт, који се појавио пре две године на иницијативу Владимира Путина као незванично удружење његових присталица, добио је статус друштвеног покрета. Његов циљ је да обједини око председника све здраве снаге које се слажу са социјално-економским и политичким курсом. Од самог почетка Фронт је изјавио да има надпартијски карактер. У ОНФ је ушло много радних колектива, професионалних савеза, недржавних организација у гледних појединаца.

У суштини од првих дана ОНФ је постао полигон за друштвене иницијативе, механизам диркетног контакта шефа државе са руским грађанима и доношења најочекиванијих одлука. За то време учесници су истакли читав них упечатљивих предлога, између осталог о ограничавању чиновника у раскоши, издавању јединственог уџбеника историје, повратку назива Херој рада. Говорећи на конгресу Владимир Путин је изјавио да је циљ Народног фронта да обједини нацију у име процвата земље, повећања ефикасности њених кључних институција.

- Обједињени Народни фронт треба да постане широк друштвени покрет, како би сви грађани земље имали могућност да постављају своје, народне задатке, да траже њихову реализацију, померају с места она питања која понекад урањају у бирократској мочвари. Директно да износе своје предлоге који ће затим постати закони и државне одлуке. Треба пружити могућност људима да утичу на друштвене процесе, да траже нове инструменте, вешто да их примењују, да кандидују нове људе, учествују у изборима. Али што је најважније, овај рад треба да буде жив и директно везан за интересе људи.

Треба истаћи да упркос уобичајеном мишљењу, нови покрет неће постати конкурент главној политичкој снази земље, Јединственој Русији. Мада појава Народног фронта многи су управо повезали са неопходношћу да се појави алтернатива владајућој партији која трпи имиџ губитке.

Неки политиколози су пожурили такође да изјаве да је нови покрет за подршку председнику дугорочни пројекат, срачунат на изборе шефа државе 2018. године. Да ли је то тако, показаће време. У сваком случају сами припадници Фронта више пута су изјављивали да од самог почетка ОНФ није претендовао на неку строго политичку нишу, мада су његови чланови учествовали и даље намеравају да учествују у изборима разног нивоа. Задатак Фронта је глобалнији – да успостави директан дијалог друштва са влашћу на свим нивоима, подвукао је Владимир Путин.

- Веома бисмо желели да народ има могућност да тражи од шефа државе и од руководиоца најмањег насеља да испуне своје обавезе. А власт треба да делује отворено, поштено и ефективно. Право народа је да тражи и добија најбоље могућности да живот, стваралаштво, посао, слободу самореализације, зато што успех Русије чини успех сваког од нас.

На конгресу је утврђен статут покрета, састав руководећих и контролних органа. У централни штаб Фронта ушло је 55 особа, међу њима филмски режисер Карен Шахназаров, космонаут Валентина Терешкова, лекар Леонид Рошаљ, уметнички руководилац чувеног Маријинског театра Валериј Гербијев. Копредседници штаба су посланици Државне думе Станислав Говорухин и Олга Тимофејева, као и један од руководилаца Пословне Русије Александар Галушка. Осим тога, решено је питање чланства у покрету које је бурно разматрано првог дана конгреса. Ако су раније у ОНФ ступали колективи, сада је то индивидуална ствар.

Први задатак Фронта треба да буде информисање становника о његовим циљевима. Последње анкетирање ВЦИОМ је показало да већина руских грађана има лошу представу о чему се ради. Међутим, по мишљењу политиколога Павла Данилина, Народни фронт у буквалном смислу речи преформатираће политички простор Русије.

- Свима је очигледно да је Путиново бирачко тело много шире него она база коју представља Јединствена Русија. Зато је потребан нови формат који би структурисао, формализоао Путинову већину. И у вези са тим такве странке као Патриоти Русије, Родина и друге природне су за Народни фронт. Сада је главни задатак очувати суверенитет у сложеном окружењу и уједињење нације на основу заједничких националних интереса.

Илија Харламов,