Руски бизнисмен ујединио светске научнике ради сна о аватару

17-06-2013 02:23:48 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/steveczajka/cc-by-nc-sa 3.0/ |


Прва генерација такозваних аватара, робота којима ће људи управљати снагом мисли, може да се појави већ крајем ове деценије. А средином века људе могу да замене холографски ликови. У такав развој науке верују учесници Међуародног конгреса Глобална будућност 2045. који се одвија у Њујорку. Манифестацију уз учешће водећих научника света организовао је руски бизнисмен.

За одржавање конгреса Глобална будућност 2045. одабрана је једна од најпрестижнијих сала Њујорка – Линколн центар. Два дана научници из читавог света, између осталог и Русије, разматрају када ће људе заменити паметни роботи, када ће започети вађење руда на астероидима и куда ће човечанство одвести процес еволуције. Читаво разматрање гради се око пројекта Аватар, чији је идејни инспиратор руски интернет-бизнисмен Дмитриј Ицков. Ево шта је он рекао у интервјуу за Глас Русије.

- Овај Конгрес је други и представља наставак серије конгреса како би се изнео што већем броју људи наш поглед на свет, наш лик будућности. Како би се окупили научници који се баве разрадама из којих ће се убудуће појавити аватар. Још један циљ је показати и доказати да је пројекат реалана, да то чиме се бавимо није научна фантастика, већ технологија данашњице.

Главни догађај Конгреса је презентација андроидне главе (копија председника форума Дмитрија Ицкова) и човеколиких робота. Њих учесници конгреса називају примерима за то у ком смеру се креће наука. У раду формума учествује неколико десетина научника из читавог света. Међу њима је директор за техничке разраде корпорације Гугол Реј Курцвејл, суоснивач Лабораторије вештачког интелекта на Масачусетском Технолошком институту Марвин Мински, један од аутра теорије о могућој квантној телепротацији свести у алтернативно тело Стјуарт Хамероф. Много је и представника Русије: на пример професор Московског државног универзитета Акоп Назаретјан, истраживач у области вештачког интелекта Александар Каплан, неуробиоинжењер Михаил Лебедев. По речима Дмитрија Ицкова, у пројекту Аватар учествују многи руски научници.

- Дошли су на конгрес и бизнисмени који су решили да инвестирају свој новац у по данашњим мерилима безумне пројекте.Најпопуларнији је Питер Диамандис, директор фонда Икс Прајз. Он је изнео своје прогнозе будућности.

- Знате о чему ми говоримо? О томе да сада чак обичан фрижидер, је савршенији механизам него ви сами. Али по нашим прогнозама није далеко моменат када ће у наша тела бити уграђено много додатних елемената. Уређаји са вештачким интелектом ће пратити притисак и слично. Медицинска помоћ ће постати моментална. И нећемо морати да пратимо свој организам. Моћи ћемо да добијемо шта желимо и када желимо.

Између осталог, аутор идеје и организатор Конгреса Глобална будућност 2045. Дмитриј Ицков је уверен да прва генерација аватара може да се појави до 2020. године. Како каже сам Ицков, он није против да направи неколико својих клонова, како би их ставио у канцеларије на разним континентима а сам при томе остао у Русији.

Роман Мамонов,