Огледало поново у завичају Тарковског

17-06-2013 03:03:53 | | Глас Русије, фото: www.kinozerkalo.ru/ vostok.rs |


Руску филмску публику поново очекују сусрети са интелектуалним филмом: отвара се 7. Међународни фестивал Тарковског Огледало. Он се по традицији одржава у завичају великог режисера 20. века Андреја Тарковског – у Ивановској области: у административном центру и у малим старинским градовима Јурјевцу и Пљосу.

Основна платформа фестивала ове године први пут ће бити Пљос који се живописно сместио на обали Волге и још у 19. веку био омиљено место познатих руских уметника. То место најбоље одговара духу форума. Јер он није само у конкурсним и ванконкурсним пројекцијама, већ и у догађајима који су везани за живот и стваралаштво Тарковског, убеђен је председник фестивала, руски режисер Павел Лунгин.

- Нама је важно да створимо посебну атмосферу, која је својствена Пљосу, овом месту које је некада крајем 19. и почетком 20. века било место сусрета руске интелигенције. Због свеопште гламуризације обичног фестивалког покрета хтели смо да направимо у Пљосу неку обрнуту атмосферу – филозофску, духовну, лагану, као река Волга.

Планирана сензација актуелног фестивала је презентација архива Андреја Тарковског. Њих су купили представници Ивановске области 2012. године на аукцији Сотбиса за рекордну суму од милион и 300 хиљада фунти стерлинга. Аудио снимци, фотографије, писма. На лицитацију их је изнела филмски критичар Олга Суркова – она је сарађивала са режисером када је он живео у иностранству. 12. јуна у Уметничком музеју града Иванова је отворена изложба која представља део материјла овог архива. Други део ће бити изложен у Културном центру Тарковски у граду Јурјевец. У сређвању легендарног архива стручњацима је помогла сестра мајстора Марина Тарковска, рекла је начелник департмана за културу Ивановске области Светлана Шмељова.

- Марина Тарковска је прави добар друг читаве Ивановске области. Она помаже у проучавању архива, често долази код нас у завичај Тарковских, сама организује и учествује у многим сусретима, како са филмским критичарима, тако и са омладином.

На дан отварања актуелног фестивала у специјалном програму приказан је филм чији су главни јунаци управо Марина Тарковска и њен муж – режисер и сценариста Александар Гордон. филм који представља посебну стваралачку атмосферу породице Тарковских назива се Маринин дом, снимио га је режисер из Литваније Далеј Руст.

Међу посебним догађајима фестивала је међународна научна конференција Феномен Андреја Таркоског у интелектуалној и уметничкој култури. Феномену, личности режисера посвећени су радови шведског фотографа Ларса-Олофа Ловала, који су донети на изложбу Андреј Тарковски. Мој непознати друг у музеј града Пљоса. Она ће бити отворена све време фестивала.

Што се тиче главног фестивалског јела, филма, организатори обећавају пир за гурмане. У конкурсни програм ове године ушло је 10 филмова из разних земаља који су већ високо оцењени у Ротердаму, Локарну и на другим престижним филмским смотрама. Сви они су врло разни, сматра програмски директор Андреј Плахов. Обједињава их то што сви корелирају са стваралаштвом Андреја Тарковског.

Карина Ивашко, Наталија Викторова,